6 saveta za mudro pakovanje

Da li vam se događa da polovinu odeće, koju ste poneli na putovanje, kući vratite netaknutu? Ili, možda, da već prvi dan lutate po destinaciji tražeći apoteku, prodavnicu kozmetike ili donjeg veša, jer ste zaboravili da spakujete nešto što vam je potrebno? Bilo da pripadate onima koji na putovanja “nose ceo ormar” ili onima koji se, tek kad krenu, sete šta su zaboravili, evo nekoliko saveta koji mogu da vam pomognu kod muka sa pakovanjem pred put.

Saveti za pakovanje kofera

1. Napravite spisak. I proverite ga.

Ovo sigurno ne čujete prvi put i možda vam deluje kao savet koji roditelji daju osnovcima pred polazak u školu u prirodi, ali ipak, poslušajte ga. Ovo je zaista zlatno pravilo za pripreme za putovanje.

Ono što je zanimljivo je da čak i oni koji prave spiskove zaborave da ih provere dok još ima vremena da se nešto doda ili odvadi iz prtljaga. Možete sastaviti besprekornu listu, ali ako ne proverite stavku po stavku dok su još cibzari otkopčani, rizikujete da protraćite sopstveni trud i zaboravite nešto sa spiska.

2. Izvadite odeću “za svaki slučaj”

Pravilo koje je vrlo slično ovom glasi “kad završiš sa pakovanjem, izvadi iz kofera sve, prepolovi sadržaj, pa jednu polovinu ostavi kod kuće”. Ovo možda zvuči radikalno, ali je zapravo samo pokušaj da se napravi razlika između potrebnog i nepotrebnog. Ipak, nama je draža nešto blaža varijanta ovog saveta. Složite na jednu gomilu sve ono što želite da spakujete, a za šta uopšte niste sigurni da će vam trebati. Kolika je ta gomila? U odnosu na ono što ste ocenili da će vam zaista trebati? Ako ima dupliranih stvari, olakšajte sebi i ostavite ih kod kuće.

Pakovanje kofera

3. Četkica i pasta u ručni prtljag

Četkica je stvar koja se najčešće zaboravlja pri pakovanju. Razlog za ovo bi mogao biti taj što mnogi četkicu ostavljaju van nesesera do samog polaska, jer je jedna od poslednjih stvari koju kod kuće urade pred put - pranje zuba. Potom je rutinski vrate na mesto u toaletu i voilà - ona tu ostaje.

Umesto toga, najzgodnije bi bilo da kupite rezervnu četkicu, koja će vam služiti samo za putovanja i koju ćete zajedno sa pastom spakovati u ručni prtljag kada budete pakovali i sve ostalo. Zašto tu? Zato što će vam neverovatno prijati da odvojite minut za higijenu vaših usta na nekoj od pauza.

Ovo naročito važi ukoliko tokom puta jedete grickalice i pijete sokove. To što jako mali broj ljudi iskoristi javni toalet da opere zube ne treba da bude razlog da i vi odustanete od ove ideje. Ako nas poslušate, na sledećem putovanju ćete nas se sigurno setiti uz osmeh.

Rucni prtljag

 

4. Rezervne vrećice - dobro će doći

Ne zaboravite da ponesete nekoliko običnih kesa, koje svako od nas ima u svom domu. Zašto? One ne zauzimaju puno prostora, a sigurno će vam zatrebati. Zgodne su za odlaganje iskorišćenog veša ili, možda, za pakovanje kupljenih suvenira. Takođe, ako u datom momentu nemate bolje rešenje, kesa će vas, recimo, zaštiti od kiše. Ovo su samo neki od “problema” koje obična kesa može da reši. Ne brinite, ostala rešenja će vam se javljati usput...

4.5.6. I za kraj: Proverite 3 (i po) stvari.

U trenutku kada iznesete svoj prtljag i napustite kuću, pred pragom imate još taman toliko vremena da možete da zavučete ruku u svoju malu torbu (ručni prtljag) i proverite tri obavezne stvari: novčanik, pasoš i telefon. Pomenuta trojka je ono bez čega vaše putovanje ne bi izgledalo kao što ste zamišlali. Stavka “i po” se odnosi na punjač za telefon, pa bi bilo sjajno da možete i ovo da proverite pre nego što zaključate svoj dom.

 

Nadamo se da smo vam pomogli sa ovim savetima i da će vam sledeće pakovanje za put biti jednostavnije. Kao što smo na početku rekli, slobodno počnite od spiska. Nadamo se da planirate uskoro neko putovanje, a ukoliko vam treba autobuski i železnički red vožnje, dobro znate gde da ga nađete. 

 
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.