Biciklom od Zrenjanina do Temišvara 2020. godine

Nakon nedavne vesti o gašenju pruga Vršac – Temišvar, nakon čega je Srbija ostala i autobuski i železnički nepovezana sa Rumunijom, malo lepše vesti stižu iz sveta biciklizma! Iako od Banata do Temišvara više ne možemo stići javnim prevozom, izgleda da ćemo uskoro moći biciklom.

biciklisticka staza zrenjanin temisvar

Revitalizacija kanala Begej i staza za dvotočkaše

Izgradnja biciklističke staze od Zrenjanina do Temišvara je samo deo prekograničnog projekta „Revitalizacija kanala Begej“, za koji je Rumuniji i Srbiji Evropska komisija prošle godine odobrila sredstva u iznosu od ukupno 12 miliona evra, a rok za realizaciju projekta je 4 godine. Osim što će nakon više od 60 godina kanal Begeja ponovo biti plovan, predviđeno je i kompletan završetak biciklističke staze koja će povezati Srbiju sa Rumunijom.

Biciklistička staza Zrenjanin – Temišvar trenutno

Rumunska strana je već izgradila biciklističku deonicu od Temišvara do granice, a sa srpske strane je izgradjena staza od Zrenjanina do Kleka. U poslednjoj fazi realizacije projekta trebalo bi da biciklistička staza bude povezana u celoj dužini, izgradnjom dela između Kleka i međunarodne granice. Staza će biti izgrađena duž nasipa i pratiće kanal Begeja. Ukupna dužina staze će biti 75 km, a predviđena je izgradnja odmorišta na svakom 6 kilometru. U Gradskoj Upravi Zrenjanina kažu da su dozvole za sve planirane aktivnosti već dobijene, a da se jedino još čekaju potrebna dokumenta za izgradnju graničnih prelaza.

Ukoliko planirana infrastruktura bude izgrađena u roku, možemo se radovati biciklističkoj vožnji od Srbije do Rumunije već 2020. godine.

 

Izvor: I love Zrenjanin

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.