Četiri Najlepše Atrakcije Milana

Čega se prvo setite kada neko spomene Milano? Prve asocijacije na ovaj italijanski grad su svakako Milanska nedelja mode i kupovina u dizajnerskim prodavnicama. Međutim, ukoliko se zaputite u Milano, videćete da je ovo mesto mnogo više od toga. Predlažemo vam najzanimljivija mesta koja definitivno ne treba da propustite u Milanu.

Milanska katedrala 

Ova prelepa građevina se nalazi na Trgu Duomo (Piazza del Duomo) i jedan je od zaštitnih znakova Milana. Interesantno je da je gradnja započeta još 1386. godine, a da je zvanično završena gotovo šest vekova kasnije.

Fasada sa brojnim tornjevima i kamenim ukrasima će vas zadiviti, a u unutrašnjosti će vas dočekati prelepi vitraži i statue. Sjajna vest je da jedan deo katedrale možete obići besplatno (krstionicu sv. Stefana i kriptu sv. Karla), ali je za penjanje na toranj sa kog se pruža fenomenalan pogled na grad potrebno izdvojiti 10 evra, ako idete stepenicama, a 14 evra ako koristite lift.

Piazza della Scala

Prošetajte se do Trga Skale, drugog najvažnijeg trga u Milanu. Svaka strana ovog prostranog trga nosi neku bitnu istorijsku priču. Osim čuvene kuće opere, Milanske Skale, ovde ćete pronaći i Galeriju Vitorio Emanuele, potom palatu jedne od najstarijih banaka u Italiji (Palazzo della Banca Commerciale) i gradsku kuću (Palazzo Marino). S vremena na vreme, u Palati Marino se organizuju izložbe savremene umetnosti koje se mogu posetiti besplatno. Baš iz tog razloga, red ispred ove zgrade je često prilično dugačak, tako da posetu preporučujemo samo ukoliko imate dovoljno slobodnog vremena.

Park Sempione

Nema boljeg mesta za odmor od šetnje po gradu od ove urbane oaze! Kao najveći javni park, Sempione predstavlja zelena pluća grada i savršeno mesto za predah. Osnovan je još 1888. godine i veoma je lepo uređen, sa brojnim stazama za šetnju ili vožnju bicikla. Dok budete šetali Sempione parkom, videćete trijumfalnu kapiju Milana, stadion Arena Civica iz 1807.godine, muzej i gradski akvarijum. Takođe, ako poželite da odavde bacite pogled na okolinu sa visine, tu je visoki toranj Branka (Torre Branca), a ulaznica za odrasle košta 6 evra.

Navilji kanali

Navilji (Navigli) je deo grada koji je ispresecan kanalima, naročito živopisan i bogat dešavanjima. U prošlosti, ovi kanali su prokopani kako bi povezali jezera Mađore i Komo i reke Po i Ticino i time omogućili snabdevanje Milana namirnicama i vodom.

Čitav sistem kanala je građen 12-19. veka, a u 15.veku im je dodat i sistem brana po planovima Leonarda da Vinčija. Danas, ovo je četvrt u kojoj možete uživati u šetnji pored kanala ili napraviti pauzu u nekom od obližnjih restorana i barova. Naročitu atrakciju ovaj kraj predstavlja predveče, kada sunce zalazi, svetiljke duž kanala se tek pale, a i turisti i lokalci izađu u šetnju.

Ovo su samo neka od najlepših mesta koja možete posetiti u Milanu. Iako je u pitanju jedan od onih gradova koji su prelepi tokom cele godine, ova destinacija je naša topla preporuka za putovanje već ove jeseni! Autobuske karte za Milano možete kupiti klikom na link.

 

 
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.