Da li biste seli u autobus kojim ne upravlja vozač nego auto pilot?

Možete li da zamislite kako će izgledati gradski prevoz  u budućnosti? Možda vam u maštanju pomogne Mercedes Benc, koji je konstruisao prvi model poluautomatskog gradskog autobusa - „Autobus Budućnosti“.

novi autobus buducnosti
Prošlo je više od jednog veka od kada je Karl Benc konstruisao prvi autobus na svetu, a današnja kompanija, sa njegovim prezimenom, je ponovo lider u auto industriji.
Pre dve godine, ista firma je predstavila samostalni sistem za upravljanje kamionima pri vožnji na otvorenom autoputu. Sada je došlo vreme da se ista tehnologija primeni i u uslovima gradskog prevoza.
Novi autobus nije samo konstruisan, već je i testiran između aerodroma Šipol kod Amsterdama i grada Harlem. Uspešno je prešao ovu rutu od skoro 20 km, sa nekoliko uskih krivina, stajališta i tunela, uz razvijanje brzine od 70 km/h. Kreatori „Autobusa Budućnosti“ ističu da ovo vozilo u poređenju sa konvencionalnim autobusom, podiže nivo bezbednosti, energetske efikasnosti, ali i udobnosti. Osim što je enterijer dizajniran tako da osigura komfor, putnicima je na raspolaganju i podloga na kojoj lako mogu dopuniti svoj telefon. 
„Autobus Budućnosti“ ume da prepozna semafor i odreaguje na svetlosne signale. Takođe, sam može da „uoči“ prepreke na putu, naročito pešake, pa sam može i da se, po potrebi, zaustavi. Automatski se zaustavlja na predviđenim stanicama, otvara i zatvara vrata i nesmetano se kreće kroz tunele, a da vozač pri tom ne pipne ni brzine ni kočnice. Ipak, ova novotarija nije u potpunosti isključila ljudski faktor iz upravljačkog sedišta. Vozač je i dalje prisutan za volanom i u svakom momentu može preuzeti kontrolu nad vozilom, ukoliko je potrebno.
Međutim, razmatrajući sve prednosti kojima se opisuje Autobus Budućnosti i planove kompanije da ga uvedu u saobraćaj baš u urbanim sredinama sa problemom velike saobraćajne gužve, mogli bismo doći do zaključka da će nezavisan sistem voziti pouzdanije od dosadašnjih vozača. Dakle, da li biste seli u autobus kojim upravlja autopilot, a ne vozač?

 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.