Da li se osećate loše tokom putovanja? Evo kako možete da izbegnete mučninu.

Kada god krenete na putovanje autobusom, unapred se pripremate za “žurku” u vašem stomaku i obezbeđujete dovoljne zalihe tableta protiv mučnina i plastičnih kesa? Možda možete da izbegnete sav stres oko mučnine u autobusu i bez lekova!

prevoz

Jedite PRE puta

Glavni i osnovni razlog za mučninu jeste prenatrpanost hranom. Veliki broj putnika tokom puta jede i više nego što bi inače jeo kada bi tog istog dana ostao kod kuće. Poznata krilatica "Ne znam šta ću sa rukama" i "Dosadno mi je" nas instinktivno navodi da stalno nešto otpakujemo, šuškamo i grickamo. Još ako smo se dobro obezbedili sa grickalicama i sendvičima, onda jedemo čak i kad nismo gladni. Najpreporučljivije je da jedete pre puta, da ne krećete na put prejedeni, ali ni da ne polazite praznog stomaka, kako ne biste sve sendviče pojeli čim sednete u autobus. I da, kad smo kod sendviča, nemojte stavljati kvarljive sastojke, izbegnite majonez, pavlaku i sl.

Izbegnite slatkiše i gazirane sokove

Gazirani sokovi vam neće ugasiti žeđ. Sve kisele namirnice izazivaju povećanje nivoa želudačne kiseline, a u njih (između ostalog) spadaju i gazirana pića, alkohol, čokolada i svi šećeri. Dakle, ako želite da izbegnete gorušicu, nemojte se nalivati zaslađenim i gaziranim sokovima, već ponesite običnu mineralnu vodu. Čokolade svedite na minimum tokom putovanja, a birajte radije slatkiše sa žitaricama

 

Spavajte kada god možete

Pokušajte da zaspite. Možda vam do sada to nije polazilo za rukom, ali možda ste ipak samo navikli na negativnu reakciju organizma na putovanje, pa ne možete da spavate jer unapred očekujete loše stanje. Napravite sebi što udobniju atmosferu. Ponesite jastuče za vrat, ako putujete noću ponesite i nešto topliju garderobu ili manje "ćebence" koje će vas ugrejati kada temperatura noću padne. Ako vam je zgodno, ponesite i masku za spavanje i učinite sve da se u autobusu osećate što opuštenije.

Nemojte čitati niti gledati u skučeni monitor

Kada vi fokusirate pogled na nešto unutar autobusa, uši registruju da se nalazite u pokretu, ali oči to ne prepoznaju. Mozak se time zbunjuje i samim tim može doći do mučnine. Nemojte čitati ništa niti rešavati ukrštene reči. Ni gledanje filmova i serija na tabletu ili telefonu neće delovati stimulativno na vaš um. Najbolje je da gledate u daljinu, kroz prozor ili prednje staklo.

Iskoristite pauze

Dobro iskoristite pauze tokom puta. Prošetajte, protegnite noge, izađite na svež vazduh! Obavite toalet i kada vam nije "hitno", operite ruke, osvežite se, umijte se. Pauze su obično optimalno raspoređene i treba ih sve iskoristiti i onda kada "ne moramo". Poslednje što želimo je da se "stiskamo" do naredne pauze, jer nam je bilo teško da na prethodnoj izađemo iz autobusa.

Nadamo se da ćete se setiti nekog od ovih saveta kada sledeći put sednete u autobus i da će vam biti od pomoći. Podsećamo vas, putovanja bi trebala da budu uživanje, a ne mučenje. Srećan put!

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.