Drugačiji city-break: 4 Zelene Prestonice Evrope

Gradovi koji posebnu pažnju obraćaju na životnu sredinu poslednjih godina uspešno privlače kako turiste koji vole urbane predele, tako i one koji su više okrenuti “zelenim” putovanjima. Da li ste već posetili neku od Zelenih Prestonica Evrope? Evropska komisija tu titulu dodeljuje svake godine onom gradu, čije lokalne vlasti pokažu najveći trud i zalaganje za unapređenje životne sredine. Ova inicijativa je pokrenuta 2010. godine, kada je za prvu zelenu prestonicu proglašen Stokholm. Ako i vi volite da posećujete urbane oaze, predstavljamo vam nekoliko “najzelenijih” gradova Evrope.

Hamburg - Evropska zelena luka

Autobud Beograd Hamburg

Negovanje životne sredine može biti veliki izazov za metropolu od 1.8 miliona stanovnika. Uprkos tome, Hamburg je 2011. godine uspeo da ponese titulu Zelene Prestonice Evrope. Drugi po veličini grad u Nemačkoj leži na obalama reke Elbe i poznat je po zelenim rešenjima za uštedu energije i javni prevoz.

Iako Nemačka generalno ne važi baš za destinaciju sa pristupačnim cenama, u Hamburgu se neke sjajne atrakcije mogu videti i besplatno. Ako se prošetate starim gradskim jezgrom i posetite Špajherštad, videćete najveći magacinski prostor u svetu, zaštićen od strane Unesco-a.

Hamburg park

Hamburg je druga najveća luka u Evropi, pa je šetnja duž nje jedinstven doživljaj. Takođe, ovde ćete videti i čuvene hamburške brodove s kraja 19.veka, Rickmer Rickmers i Cap San Diego, koji su usidreni i pretvoreni u muzeje.

Ako poželite da Hamburg vidite sa reke, umesto da lokalno krstarenje platite 18 evra, možete iskoristiti trajekt broj 62. Ova linija je deo javnog prevoza, pa ćete se po ceni od 3 evra bez problema provozati po Elbi i videti modernu arhitekturu, riblju pijacu, terminal luke i gradsku plažu. Uživajte kao lokalac!

Kopenhagen - Raj za bicikliste

Autobus Beograd Kopenhagen

Prestonica Danske je za Zelenu Prestonicu Evrope proglašena 2014. godine. Sa nešto više od 540 hiljada stanovnika, Kopenhagen je veoma uspešan primer zelene ekonomije u Evropi. U prilog tome, lokalna uprava naglašava da do 2025. godine planira da smanji emisiju ugljen dioksida za 75%. Osim toga, ovaj grad važi i za pravi raj za bicikliste. To je rezultat brojnih akcija kojima gradska vlast podstiče građane da kao prevozno sredstvo koriste bicikl, a u toku je i izrada strategije za pešake. Iako ne važi za velegrad, Kopenhagen nudi za svakog po nešto! Od zabavnog parka Tivoli, koji obožavaju i stari i mladi, do istorijske luke Nuihau, koja se pruža duž kanala iz 17.veka.

Kopenhagn putovanja

Ako ste ljubitelj kulture, ne propustite Nacionalni muzej i Palatu Christiansborg, a ukoliko volite da šetate, priključite se besplatnoj pešačkoj turi. Za slučaj da se oko podneva zadesite ispred kraljičine palate Amalienborg, moći ćete da prisustvujete ceremonijalnoj smeni straže. Još nešto, Kopenhagen je naročito gostoljubiv leti, kada možete uživati i u besplatnim filmskim projekcijama u Letnjem bioskopu Zulu u Feldparku.

 

Ljubljana - Čitav grad kao park

Autobus Beograd Ljubljana

Lubljana je impresionirala žiri Evropske komisije preokretom u politici održivosti, koji je napravila u proteklih 10-15 godina. Ovo se najviše odnosi na unapređenje lokalnog transporta i pretvaranje centra grada u prostranu pešačku zonu. Sa svojih 280 hiljada stanovnika, Ljubljana predstavlja jedan veliki park, jer je čak tri četvrtine grada pokriveno zelenom površinom.

Ljubljana

Ako želite da prošetate kroz njenu istoriju, onda treba da posetite dvorac nad gradom, do kojeg se lako možete popeti - peške ili žičarom. Pogled koji se odavde pruža na glavni grad Slovenije je neverovatan! Oni koji žele da upoznaju alternativnu umetničku scenu Ljubljane, ne treba da propuste kvart koji se zove Metelkova i galeriju Alkatraz. U pogledu na reku Ljubljanicu možete uživati sa mostova, kao što su Tromostovje ili Most Zmaja, a ako ste još i zaljubljeni, katanac ljubavi možete zaključati na Mesarskom mostu.

 

Esen - Od industrije do ekologije

Autobus Beograd Esen

Sa skoro 580 hiljada stanovika, Esen je deveti najveći grad u Nemačkoj. Prošlost Esena je usko vezana za eksploataciju uglja, koja je ovde započeta u ranom 19. Veku. Poslednji rudnik uglja je zatvoren 1986. godine i grad se o tada trudi da umesto industrijske stekne ekološku reputaciju. Ipak, Nemci se nisu odrekli svoje industrijske prošlosti, već su je pretvorili u atrakciju. Iako zvuči neobično, idustrijski kompleks Zolverein u Esenu važi za jedan od najatraktivnijih rudnika sveta i pod zaštitom je Unseco-a. Što se tiče mesta za rekreaciju, Botanička bašta Grugapark sa bogatim biljnim i životinjskim svetom je omiljena rekreativna zona lokalaca. I na kraju, muzej Folkwang, sa brojnim slikama, skulpturama, grafikom i ručnim radovima od keramike, će zadovoljiti vaš umetnički apetit.

Trka za Zelenu prestonicu Evrope se nastavlja svake godine, a gradovi koji vode računa o svojoj baštini i životnoj sredini se svake godine uključuju u takmičenje za ovu prestižnu titulu. Predstavili smo vam Zelene prestonice Evrope sa kojima je naša zemlja povezana redovnim autobuskim linijama. Ako se odlučite da posetite neku od njih, proverite naš red vožnje i rezervišite vašu kartu online!

 
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.