Herceg Novi: Tamo gde je i Tito voleo da letuje

Jadranska obala nudi veliki broj letovališta koja su nam manje ili više poznata. Bilo da smo ovde tradicionalno provodili porodična letovanja ili da smo ovu destinaciju otkrili sa društvom u izlascima po budvanskoj rivijeri, kod Crne Gore je zanimljivo to što uvek ima da se vidi JOŠ nešto. Ako ste bili u Budvi, možda niste bili na Ostrvu Sv. Nikola, kao što ste možda propustili Ostrvo Sv.Đorđa i Gospu od Škrpjela kad ste išli u Kotor. Herceg Novi je još jedna destinacija, sa onim dobro popularnim lokacijama, ali i manje poznatim, skrivenim zanimljivostima.

herceg novi meljine

Šta raditi u Herceg Novom

Hereg Novi je živ grad i posetioci svkog leta uživaju u brojnim dešavanjima na ulicama ovog mediteranskog mesta. Veliki broj manifestacija pripremljen je i za ovo leto, a neke od najpoznatijih su Montenegro film festival, Guitar Art Summer Festival, Jazz Summer Montenegro Festival i još mnogo toga.

Znamenitosti grada

Herceg Novi je mesto idealno za duge šetnje pored mora. Šetalište Pet Danica je dugačko 6 kilometara i prolazi kroz ceo Herceg Novi, povezujući Igalo i Meljine. U ovoj šetnji možete, osim mora, videti i neke od glavnih znamenitosti grada. Najpopularnije su svakako tvrđava Forte Mare na samoj obali, Kanli kula iz 16.veka, Citadela i ostrvo Mamula. U starom gradu se nalaze još i Crkva Sv. Arhangela Mihaila na glavnom trgu i Sahat Kula, koja je poklon od Zemuna, grada pobratima. Osim ovih nezaobilaznih atrakcija, Herceg Novi krije i druge lokalitete, koji nam nisu usputne stanice u opuštenoj šetnji gradom.

Manastir Savina

Manastir Savina kod Herceg Novog se nalazi na nešto manje od dva kilometra udaljenosti od starog grada, iznad plaže Meljine. Ovo mesto je veoma važan duhovni centar lokalnog stanovništva, a u okviru manastirskog kompleksa se nalaze velika i mala crkva Uspenja Bogorodice, riznica, konak i crkva Sv.Save na vidikovcu. Pruža se i prelep pogled na manastirski vinograd, a vinova loza se ovde uzgaja još od 18.veka.

 

Titova vila Galeb

Ako ste jugonostalgični ili ste samo radoznali da vidite gde je nekada predsednik Jugoslavije, Josip Broz Tito, primao goste, ručavao i održavao sastanke, možete posetiti vilu Galeb. Vila Galeb se nalazi u okviru instituta Igalo, a najzanimljiviji delovi su apartman predsednika i apartman njegove žene Jovanke.

 

Ukoliko ovo leto planirate da provedete u Crnoj Gori, želimo vam lep provod! Ako malo istražite, možete upoznati već viđena mesta iz potpuno drugog ugla!

Pogledajte red vožnje i cene karata za Herceg Novi!

Srećan put!

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.