Londonski Big Ben zaćutao do 2021. godine

Najprepoznatljiviji simbol Londona, Big Ben toranj sa satom je prestao da se oglašava 21.avgusta u podne i njegovo zvono neće zvoniti do 2021. godine, zbog renoviranja Britanskog parlamenta, u čijem se sastavu nalazi. Do sada su se zvona sata oglašavala svakog punog sata, a ovaj običaj će se znatno promeniti usled rekonstrukcije. Međutim, sat će ipak otkucavati u vrlo retkim prilikama, pa će turisti koji isplaniraju putovanje u London u pravo vreme, možda i moći da čuju njegova zvona.

London red voznje

Četiri godine rekonstrukcije Vestminsterske palate

Sedište Britanskog parlamenta je u Vestminsterskoj palati, koja predstavlja jednu od najpropularnijih turističkih atrakcija Londona i upisana je na listu UNESCO-a. Kula Big Ben je visoka 96 metara, a njeno zvono je teško čak 13,7 tona. Zbog detaljne rekonstrukcije zgrade parlamenta, biće skinuti čekići koji su udarali o ovo popularno zvono i biće vraćeni kada se završi rekonstrukcija.

 

Turisti će sat ipak moći da čuju u retkim prilikama

Iako će naredne četiri godine ostati tih, sat će nastaviti da prikazuje tačno vreme. Kompletan satni mehanizam će privremeno biti zamenjen električnim, jer će svaki deo originalnog mehanizma biti očišćen i obnovljen, po potrebi. Ipak, građani Londona i njihovi gosti imaće prilike da čuju zvona Big Bena u specijalnim prilikama, tokom velikih praznika, kao što je Nova Godina.  

Srećan put!

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.