Odakle sve dolaze strani turisti u Srbiju i šta ih to dovodi?

Bavili smo se statistikom i ludo se zabavili! Pogodite koje su najegzotičnije emitivne zemlje iz kojih se putuje u Srbiju!

Polako prolazi letnja sezona, a mi smo požurili da proverimo ko su turisti kojima  je Srbija bila atraktivna tokom toplijeg dela godine. Prema izveštaju Republičkog Zavoda za Statistiku, u periodu od aprila do jula, Srbiju su posetila 471.853 stranca, a u istom periodu prošle godine njih 438.090, što znači da je ove godine zabeležen porast broja stranih turista za 7,7% u odnosu na ista četiri meseca 2015. godine. Analizirajući broj karata koje su kupljene putem našeg sistema za online prodaju autobuskih karata (smer iz inostranstva ka Srbiji), dobili smo još zanimljivije rezultate. Tokom ovih prolećnih i letnjih meseci, u Srbiju je posredstvom sistema Polazak.rs doputovalo najviše Nemaca (13% od ukupnog broja prodatih karata ka Srbiji), nešto manje Mađara (10%) i verovali ili ne, treći po značaju udeo u inostranim posetama zauzimaju Australijanci (9%). Četvrto mesto po brojnosti dele Rusi i Meksikanci (sa po 6%), dok potpuno jednak udeo (4%) u kupljenim kartama ka Srbiji imaju putnici poreklom sa Novog Zelanda, iz Crne Gore, Kanade i Francuske. Ako su vas ovi podaci iznenadili, egzotika tek sledi. Veoma mali, ali ipak primećen broj putnika ka srpskim destinacijama došao je iz Azije (Kina, Japan i Singapur) i Latinske Amerike (Čile, Peru, Kolumbija, Brazil i Holandski Antili!). 

Šta privlači strane turiste u Srbiju

Ne može se sa sigurnošću znati šta je glavni razlog njihove posete, ali je vidno najveći broj putovanja ka Srbiji ostvaren tokom jula meseca. Osim što je to vreme godišnjih odmora i špic letnje sezone, verujemo da je deo turista privučen i julskim manifestacijama poput Exit-a u Novom Sadu, Drinske Regate, Vrnjačkog Karnevala, Gitarijade u Zaječaru i td. U prilog ovome ide i podatak da su čak 78% naših putnika mladi od 18 do 30 godina, kojima je Srbija naročito zanimljiva kao destinacija dobrog provoda. Rastućem trendu stranih poseta doprinose i preporuke svetskih putnika, koje su u poslednje vreme objavljivane. Osim para iz Poljske, koji je nakon dvonedeljnog boravka u Srbiji snimio video “Serbia-Land Coloured with Life” i plasirao impresivne kadrove naše zemlje, uskoro možemo očekivati još pozitivnih utisaka turističkih blogera. Krajem avgusta, u Srbiji su četiri dana proveli blogeri iz Italije, Brazila, Kanade, Indije i Kine i u sklopu Puta rimskih careva i Dunavskog puta vina, obišli su Trajanovu tablu, Feliks Romulijanu, Medijanu i manastire Studenicu i Žiču. 
Udeo kupljenih karata ka Srbiji (po zemlji porekla putnika), u ukupnom broju međunarodnih karata isporučenih posredstvom Polazak.rs
I na kraju, bez preterivanja, možemo reći da su nas posetili putnici sa svih (naseljenih) kontitenata. Jedini kontinent sa kog tokom proteklih meseci nismo zabeležili posete je Antarktik, ali nećemo prebrzo donositi zaključke. Dolazi zima, možda rezidentima ovog dela sveta Srbija pod snegom postane primamljiva destinacija. 
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.