Ohridsko jezero: Makedonsko more, a svetska baština!

Ohridsko jezero: Makedonsko more, a svetska baština!

 

Poslednjih godina, Ohrid je sve posećenija destinacija i to najčešće u letnjim mesecima. Osim bliske tradicije, kulture i duhovnosti, ono što naše ljude najviše privlači u ovaj kraj Jugoistočne Evrope su povoljne cene i odličan provod!

Sjajan položaj i neverovatna priroda Ohrida

Grad Ohrid je smešten na severoistočnoj obali Ohridskog jezera i ima blizu 50.000 stanovnika. Naselje se nalazi na uzvišenju iznad jezera, na rtu ili "hridi" visokoj 695m. Taj neobičan položaj mu je odredio i ime, jer je grad najpre nazivan "Vo hridi", "O hridi", od čega je kasnije nastao naziv Ohrid.

Kako stići do Ohrida

Do Ohrida se može stići i kopnom i vazdušnim linijama. Aerodrom Ohrid se nalazi na oko 7 km udaljenosti od grada, a glavna autobuska stanica u Ohridu se nalazi na oko 2 kilometra od centra grada. Putovanje autobusom od Beograda traje oko 14 sati, a od Niša oko 10 sati.
Po aktuelnom redu vožnje Beograd-Ohrid, direktnom linijom iz Srbije svakodnevno saobraća prevoznik Galeb Ohrid, a tokom letnje sezone postoje i dodatne linije na relaciji Novi Sad-Ohrid i Niš-Ohrid.

UNESCO je prepoznao: Ohrid je deo svetske baštine

Na obali jezera se nalazi preko 30 svetinja, od kojih je najposećenija manastir Svetog Nauma Ohridskog, 30-ak kilometara južno od grada. U gradu Ohridu se nalazi i najstariji slovenski manastir, posvećen Sv. Pantelejmonu. Kompleks starog grada je prepoznat od strane UNESCO-a kao jedno od najstarijih naselja u Evropi i zaštićen je kao deo svetske kulturne baštine.

 

Plaža, voda & muzika = Ohridsko leto!

Kažu da se u Ohrid ne zaljube samo oni koji ga ne posete. Svi ostali često provedu i nekoliko letovanja zaredom u ovom letovalištu, menjajući slanu vodu za slatku! Možda zbog odličnih plaža, a možda i zbog toga što prosečna temperatura jezerske vode u julu iznosi 22, a u avgustu 23 stepena. Najlepše plaže se nalaze na 30 km dugom potezu izmedju grada Ohrid i mesta Sveti Naum Ohridski.
Kod mlađih turista su naročito popularne plaže Gradište i Ljubaništa, a među omiljene spadaju i Sveti Stefan, Trpejca, Lagadin i Peštani. Voda je veoma čista, a kažu da dostiže providnost do 22 metra! Da atmosfera bude još uzbudljivija, svakog leta se tokom jula i avgusta organizuje Festival narodne balkanske muzike Ohridsko leto! 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.