Ovih 5 stvari možete propustiti u Beču - a ne biste trebali

Osim što jesenji tonovi ožive ulice Beča u ovo doba godine, prestonicu Austrije ožive i mnogi događaji koji se organizuju širom grada. S obzirom na to da je ovo jedan od gradova u koji najčešće otputujemo kada hoćemo da “pobegnemo” za vikend, predstavljamo pet stvari koje možete posetiti ove jeseni u Beču.

1. Viennale

Od 25. oktobra do 8. Novembra u Beču se organizuje Viennale.

Tokom ovog filmskog festivala se na nekoliko lokacija u gradu puštaju projekcije uzbudljivih, nezavisnih filmova godine.

Za slučaj da na ulicama zahladni, uvek se možete udobno smestiti u toplu bioskopsku salu. Osim austrijskih filmova, u najužu selekciju ulaze najbolja ostvarenja iz celog sveta.

2. Parada za Nacionalni dan Austrije

Ovaj poseban dan za Austrijance se slavi 26. oktobra na nekoliko mesta u gradu. Davne 1955. Godine, ovaj datum je obeležio prvi dan nezavisnosti i političke neutralnosti države

Austrije, kada su sve strane trupe napustile državu nakon II svetskog rata.

U to ime, na Heldenplacu će biti predstavljena vojna izložba, a  učesnici svečane parade će se prošetati čuvenom ulicom Ringštrase. Mnogi muzeji na Nacionalni dan Austrije nude snižene cene ulaznica, a i kabinet austrijskog predsednika će biti otvoren za posete.

 

3. Parkovi Šenbruna

Osim što će drveće poprimiti neverovatne nijanse, jesen je odlično doba za posetu parkova Šenbruna i zbog manjeg broja turista, koji inače okupiraju ovaj deo grada.

Kapije parka se otvaraju već od 6:30, a ulaz u ovu zelenu oazu je besplatan. Odatle možete baciti pogled na Šenbrun čak i ako ne želite tom prilikom da ga posetite.

Ovaj dvorac i danas izgleda prelepo, a sagrađen je u 18.veku, kada je gradnja u baroknom stilu u Austriji bila u punom zamahu.

Dvorac Šenbrun, Beč

Dvorac Šenbrun u Beču

4. Dunavski toranj

Ovaj toranj je visok 252m i posetioci odavde mogu uživati u jedinstvenom pogledu na Beč. Iz potpuno drugačije perspektive, posetioci sa Dunavskog tornja mogu posmatrati Dunavski distrikt austrijske prestonice.

Osim prostora za osmatranje, ovde su smeštena i dva restorana, a na vrhu se nalaze antene za radio stanice i mobilne operatere.

5. Topla austrijska jela za sladokusce

Ono bez čega se ne može zamisliti jesenja trpeza u Austriji je čorba od bundeve, koju Austrijanci najčešće začine uljem od bundeve iz oblasti Štajerske.

Ako želite da se ugrejete između dve šetnje bečkim ulicama, potražite je u nekom od lokalnih restorana.

Oni koji više vole nešto “s nogu”, uvek mogu odabrati pržene krompire ili pečeno kestenje sa tradicionalnih uličnih štandova.

 

 

Ovo su samo neke od stvari koje jesenji odmor u Beču mogu učiniti lepšim i ugodnijim. Međutim, ovaj grad nudi mnogo više i najlepše uspomene se stvaraju onda kada se usudite da ga sami istražujete.

 
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.