Peronska karta: Šta zapravo plaćamo i zašto je ne volimo?

Taman ste se preračunali i krenuli na put, kad ono iznenađenje! Da biste uopšte izašli na peron i sačekali autobus, morate da doplatite peronsku kartu. Džaba ako na to niste računali i ako mislite da je besmisleno – naplata peronske karte je legitimna i propisana je Opštim uslovima poslovanja autobuskih stanica, koje definiše Privredna komora Srbije.

 

Usluge autobuske stanice

Cena stanične usluge, koju plaćaju prevoznici, se određuje u zavisnosti od kategorije stanice. Takođe, istim tim pravilnikom je definisano šta sve treba da poseduje jedna autobuska stanica i koje usluge mora da obezbedi. Ukratko, autobuske stanice moraju da omoguće prijem i otprem autobusa, bezbedno ukrcavanje i iskrcavanje putnika i prtljaga, izdavanje karata, davanje informacija i druge stanične usluge.

Cenu peronske karte za putnike određuje preduzeće koje upravlja autobuskom stanicom, a ono što mi, kao putnici, tom prilikom plaćamo je smeštaj u čekaonici, dobijanje informacija o prevozu i druge usluge koje nam pruža osoblje stanice. Između ostalih, usluge koje je svaka stanica takođe dužna da obezbedi putnicima su upotreba toaleta i garderobe.

Zanimljivo je to da nas plaćanje peronske karte nikada nije oslobodilo plaćanja toaleta, koji zapravo spada u osnovnu uslugu koju jedna stanica mora da obezbedi. Za usluge garderobe verovatno većina putnika nije znala ni da postoje, ali im je usluga toaleta dobro poznata i uredno tarifirana.

stanica

 

Naplata peronske karte za putnike iz prigradskih naselja

Kada je u pitanju naplata peronskih karata za putnike prigradskih naselja, svetao primer je Lasta AS, gde je naplata peronske karte za putnike iz prigradskih naselja koji imaju mesečnu kartu – ukinuta. Takođe, na ovu stanicu besplatno mogu ući i putnici koji imaju dopunjenu BusPlus karticu, kao i na stanice u Mladenovcu, Lazarevcu i Obrenovcu.

MAS NOVI SAD, sa druge strane, već nekoliko godina unazad uredno naplaćuje peronsku kartu i putnicima za prigradska naselja, dok se kod Nišlija velika prašina oko poskupljenja peronskih karata podigla prošle godine. Tako putnici Niš Ekspresa od prošlog juna peronsku kartu na AS NIŠ plaćaju 100 dinara, svi ostali putnici 160 dinara, a svi koji žele na peron samo da bi nekog ispratili – “simboličnih” 300 dinara.

Zbog ovakvih primera, putnici se dovijaju na razne načine da izbegnu plaćanje peronske karte. Oproban recept putnika na prigradskim linijama, ali i onih koji putuju dalje od prigradskih naselja je zaobilaženje glavnih stanica. Ulazak u autobus na nekim drugim, dozvoljenim ili manje dozvljenim stanicama, će po svemu sudeći još dugo vremena biti praksa iskusnih putnika.

 

stanica

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.