Prevoz kućnih ljubimaca autobusom: Kazna do pola miliona.

Nakon što smo istraživali kakav je stav SrbijaVoz-a po pitanju prevoza kućnih ljubimaca, proveravali smo i da li ima nekih promena u vezi sa prevozom životinja autobusima. Iako je u mnogim evropskim zemljama putovanje sa kućnim ljubimcem potpuno normalna stvar, kod nas je to još uvek neobična, a i nepoželjna pojava.

prevoz ljubimaca

Sa životinjama avionom, vozom ili automobilom

Dok je prevoz životinja i avionom i vozom dozvoljen, vlasnici još uvek ne mogu da uđu u putničke autobuse sa svojim ljubimcima ni uz transportere. Čak i trajekti imaju posebno predviđen prostor za životinje, gde se one smeštaju u prenosnim korpama, shodno propisanim pravilima. Što se putovanja autobusom tiče, situacija je malo drugačija, bez obzira da li je u pitanju međunarodna ili međugradska relacija. Prema članu br.12 Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, zabranjeno je putničkim autobusom prevoziti pijana lica, opasne i otrovne materije, eksploziv, posmrtne ostatke, pa i životinje.

 

Kazna do pola miliona dinara

Ukoliko vas ljute prevoznici ili vozači, što vam ne dozvoljavaju ulaz u vozilo sa ljubimcem, na pogrešnoj ste adresi. Istina je da smo imali prilike da čujemo vesti o bahatim vozačima, koji nemaju razumevanja za vlasnike životinja, ali neprijatan vozač nije glavni razlog zbog kojeg vi ne možete u autobus sa vašim malim prijateljem. Prema istom zakonu, svakom privrednom društvu ili pravnom licu koje prevozi životinje (ili lica i stvari zabranjene članom 12) preti novčana kazna od 100.000 do 500.000 dinara! Uz svu dobru volju i meko srce pojedinih vozača, sa ovakvim ciframa niko ne želi da se igra.

prevoz ljubimaca

Sve u svemu, vlasnici nemaju puno izbora kada je putovanje sa njihovim ljubimcem u pitanju. Prevoz vašeg četvoronožnog prijatelja vozom zavisi od svih ostalih saputnika, a u autobusima je potpuno zabranjen. Dok se za kućne ljubimce ne stvore neke povoljnije prilike u javnom prevozu, najpouzdanija opcija je ipak putovanje privatnim automobilom.  

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.