Sa ljubimcem u voz u Srbiji: Nemoguća misija ili uživanje?

Sve je više vlasnika kojima bi zgodnije bilo da svog ljubimca povedu sa sobom na putovanje nego da ga ostavljaju kod kuće. Nekima se putovanje sa ljubimcem podrazumeva, vole da povedu svog prijatelja sa sobom i ne žele da obavezuju ikog da im ljubimca čuva dok oni nisu kod kuće. Uz to, ako su životinje naučene da se lepo ponašaju, ovaj put je pravo uživanje! Ukoliko putujete sopstvenim kolima, nema brige da ćete uspeti glatko da izvedete ovo kolektivno putovanje, ali šta ako se oslanjate na javni prevoz? Vlasnici su već navikli da očekuju neprijatnosti na ulasku u vozila sa svojim ljubimcima. Nerazumevanje vozača i drugih putnika je, čini se, uobičajena stvar. Međutim, koja su zaista prava vlasnika kada je u pitanju prevoz kućnih ljubimaca vozom?

Prevoz kućnih ljubimaca vozom u Srbiji

Prema Opštim uslovima SrbijaVoz-a u unutrašnjem saobraćaju, u putnička kola je vlasnicima dozvoljeno da unesu male pripitomljene životinje, zatvorene u transporterima, kavezima, korpama i sl.) ukoliko se mogu smestiti kao ručni prtljag. Takođe, mali psi se mogu držati i u krilu, ali samo ukoliko ne smetaju drugim putnicima. Veći psi koje vodi policija, vojska ili su pratioci slepih lica, mogu se uvesti samo u kola drugog razreda. Svi psi, bez obzira da li su mali ili veliki, moraju imati korpu na njušci, a veći psi se moraju držati na kratkom povocu. Za male pse koji se prevoze u krilu karta se ne plaća, za ostale pse se plaća 50% cene karte, a ukoliko sa ljubimcem hoćete u spavaća kola, morate zakupiti celu kabinu za svoje potrebe. Zanimljivo je da druge životinje (na primer mačke, koje nisu retki ljubimci) nisu uopšte pomenute u cenovniku i opštim uslovima.

putovanje ljubimac

Prevoz kućnih ljubimaca vozom u međunarodnom saobraćaju

Uslovi za prevoz životinja u mešunarodnom saobraćaju su uglavnom isti kao i u domaćem. Jedina naglašena razlika kaže da "ambalaža" u kojoj se prevoze životinje (korpe, transporteri) ne sme da izazove povredu i prljanje kola. Za putovanje sa ljubimcem van zemlje, biće vam potrebna putna isprava za životinju, kao i dokaz veterinara o vakcinacijama. Potrebne potvrde zavise i od zemlje u koju putujete.

Takođe, treba imati na umu da se životinja može uneti u putnička kola samo ukoliko nijedan saputnik nema ništa protiv. U prevodu, naoružajte se strpljenjem i pripremite se na šarenolike reakcije drugih putnika.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.