Šarganska osmica: Nezaobilazna atrakcija Zapadne Srbije

Jedno od nezaobilaznih mesta Zapadne Srbije je Mokra Gora i vožnja čuvenom Šarganskom osmicom. U obilasku Mokre Gore ili Zlatibora, prava je šteta ne provozati se ovom prugom i videti predele kakvi se iz automobila ne mogu videti.

sarganska osmica

Šarganska Osmica pre jednog veka

Pre skoro jednog veka, tačnije 1925. godine otvorena je pruga koja je povezivala Evropu sa Jadranskim morem. Vozovi sa parnim lokomotivama, popularne "ćire", polazile su iz Beograda za Zeleniku i Dubrovnik, preko Mokre Gore i Višegrada. Na delu između stanica Mokra Gora i Šargan Vitasi savladana je visinska razlika od 300 metara tako što je na jednom naročitom delu pruga izgrađena u obliku broja osam. Ovaj pružni pravac su putnici koristili sve do 1974. godine, kada su pruge uskog koloseka i parne Ćire otišle u istoriju.

 

Stanice Šarganske osmice

Početna stanica Šarganske osmice je Mokra Gora. Zajedno sa ovom stanicom, na vožnji ovom prugom očekuje vas ukupno šest zaustavljanja. Nakon Mokre Gore, ređaju se stanice Devet kilometar, Jatare, Golubići, stajalište vidikovac “Na krstu” i poslednja stanica Šargan Vitasi. U prvom delu turističke vožnje, voz ne staje nigde pre poslednje stanice Šargan Vitasi, a sva zaustavljanja su zapravo na povratku ka Mokroj Gori.

Red vožnje i cena karte na Šarganskoj Osmici

Danas se ovim naročitim delom pruge možete turistički provozati svakog dana tokom letnje sezone, od 1. aprila do 31.oktobra. Vožnja traje 2,5 sata i tokom ovog putovanja prolazi se kroz 22 tunela i preko 5 mostova. Kompletan red vožnje možete pogledati na zvaničnom sajtu Šarganske osmice, kompozicija se može i iznajmiti za potrebe grupnih poseta. Cena karte za odrasle je 600 dinara, a za decu do 14 godina 300 dinara. Karte se kupuju na početnoj stanici, u Mokroj Gori.

Lep provod po Zapadnoj Srbiji vam želimo, srećan put!

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.