Stvari koje najčešće zaboravljamo pred putovanje

Turistički radnici preporučuju: 4 stvari koje će vam sigurno "olakšati život" na putovanju do primorja

 

Svako ko je bar jednom putovao do Crne gore ili Grčke zna koliko ovaj put može biti naporan. Osim što minimum 600 km puta provedemo u sedećem položaju (ako ne uzmemo kartu za voz i spavaća kola), treba se i snaći sa održavanjem lične higijene tokom ovako dugog putovanja.

Nije retkost da putnicima otiču noge zbog dugog sedenja ili da se nakon putovanja pojave afte u ustima ili osipi na koži. Kroz autobuse javnog prevoza prođe veliki broj ljudi, a leti to može biti naročito nezgodno kada se oblačimo laganije i golom kožom dodirujemo sedišta. I mi i još pedesetak naših saputnika u tom autobusu.

Osim onih proverenih recepata, kao što su majice dužih rukava i trenerke/helanke sa dugim nogavicama, koje su noću kada padne temperatura preko potrebne, pitali smo i nekoliko turističkih vodiča da nam kažu šta je to bez čega oni ne kreću na dug put. Izdvojili smo par stavki koje su se ponavljale u njihovim odgovorima i evo koja su to 4 rekvizita koja olakšavaju dugo putovanje:

 

1)      Četkica za zube i pasta – Da li i vi spadate među one putnike kojima apetit proradi čim sednu u autobus, pa sendviče pojedu i pre prve pauze? I ako niste, velika je verovatnoća da ćete tokom puta pogrickati i više nego što biste pojeli da ste tog dana ostali kod kuće. Ako na pauzama iskoristite priliku i operete zube, izbeći ćete infekcije usne duplje i bićete spremniji za mediteranske đakonije koje vas čekaju na destinaciji!

2)      Vlažne maramice i tečnost za dezinfekciju – Najpreporučljivije je poneti oba. Zašto? Naravno da u regularnim uslovima nećete potrošiti sve maramice i bočicu dezinfekcijskog gela, ali će vam ipak čitav komplet dobro doći za slučaj da se put neplanirano oduži. Nećemo da budemo pesimistični, ali realno je da se u letnjoj sezoni kvarovi vozila i zastoji događaju češće nego inače. Osećaćete se mnogo bolje ako budete imali čime da se osvežite i onda kada toalet ne bude na vidiku.

3)      Eksterna baterija – Kada je pre više od 3 godine Nokia prodata Microsoft-u, čini se i da je dugotrajna mobilna baterija otišla u istoriju. Ako vaš telefon može da "izdrži" duže od 12-ak sati rada, svaka čast! Međutim, tokom puta obično ga koristimo i više nego inače kako bi prekratili vreme putovanja, dopisujemo se, slušamo muziku, slikamo i onda se suočavamo sa najzastrašujućom sentencom savremenog doba "Critical batery level". Ako vam je jako bitno da vam telefon bude uključen tokom celog puta do destinacije, eksterna baterija rešava stvar. Cene variraju i kreću se u proseku od 760 do 10.000 dinara, u zavisnosti od kvaliteta i kapaciteta.

4)      Papir i olovka – Ako na destinaciji treba nekom da se javite, da obavite neki poziv ili da pronađete određenu adresu: Nemojte baš sve nade polagati u mobilni telefon! Dobri stari papir trpi sve i ako postoji i mala verovatnoća (a postoji uvek) da vam se telefon isključi, "zabaguje", zagubi ili vam se ošteti ekran – imajte važne informacije i na papiru. Lakše ćete nekog zamoliti za jedan uslužni poziv ili pitati lokalce da vas upute na adresu nego što ćete "oživeti" ekran pametnog telefona.

Nadamo se da će vam saveti od ljudi koji dobar deo života provedu "na točkovima" biti korisni i da ćete ih vrlo brzo primeniti! Stiže vreme godišnjih odmora, udobna putovanja vam želimo!

 

U međuvremenu, javite se, uzvratite nam savetom, kako vi preživljavate duga putovanja?

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.