Tamo gde je kafa najlepša a ratluk najslađi

Ukoliko poželite da doživite duh orijenta, ne morate da putujete čak do Istanbula. Pravu kafu, to jest kahvu, skuvanu u džezvama i serviranu u fildžanima, možete popiti na mnogo bližem mestu.

Dovoljno je da pređete samo jednu državnu granicu i da zakoračite u zemlju bogate tradicije i kulture. Sarajevo, sa kaldrmisanim ulicama i istočnjačkom arhitekturom, je mesto koje će vas u svojim kahvedžinicama dočekati gostoljubivo, bilo da ste u ovaj gradić pobegli na ceo vikend ili samo svratili, na jedno popodne.

Begova dzamija

Šetnja Baščaršijom i ukusi istoka

Onaj najposećeniji deo Sarajeva, čuvenu Baščaršiju, možete obići lako, u jednoj dužoj ili kraćoj šetnji, od vas zavisi. Poznati trg sa autentičnom drvenom česmom, koja se zove Sebilj, je definitivno jedan od najslikanijih prizora u ovom gradu. Pod uslovom da vam ne smeta gužva, koja ume biti česta pojava oko Sebilja, ovo mesto je idealno za pauzu za kafu.

Bilo koju kafedžinicu da ovde odaberete, uz tradicionalni napitak će vam poslužiti i nezaobilazni rahatlokum. Obližnja Ferhadija je ulica koja takođe nosi poseban šarm, a nastala je još u 16. veku.

Za slučaj da od šetnje ogladnite, smotane i zapečene kore će vas sačekati u nekoj od popularnih buregdžinica, kao što su Sač i Bosna. Osim bureka, u Sarajevu bi bilo prava šteta propustiti i čuvene specijalitete od mesa, koji su, prema utiscima gostiju, najukusniji u ćevabdžinicama Željo i Petica.

Ukoliko poželite da parče orijenta ponesete sa sobom, onda će vam se dopasti prodavnice u u Kazandžiluku, nadomak Baščaršije. U ovoj trgovačkoj ulici možete pronaći autentične suvenire i razne antikvitete, kao što je ručno rađeno posuđe od bakra sa orijentalnom dekoracijom. Uz poslužavnik tog tipa, možda i kafa kod kuće zamiriši kao sarajevska.

Kazandziluk Sarajevo

Kako da istražite i okolinu?

Autobud za sarajevo

Ako imate želju da zavirite i u delove grada izvan centra i pešačke zone, možete se poslužiti lokalnim prevozom. Sarajevo je pokriveno mrežom tramvajskih, trolejbuskih, autobuskih i minibuskih linija. Da biste upoznali i levu obalu Miljacke, možete se se provozati trolebusom broj 103 i za oko 30ak minuta ćete stići od Trga Austrije do Dobrinje.

Ukoliko poželite malo detaljnije da istražite Sarajevo, ili vam zatreba bilo kakva informacija, u ulici Halači 1, u blizini Baščaršije, možete pronaći turistički info centar. Tu možete dobiti besplatne mape grada i brošure o atrakcijama koje vas zanimaju.

Kada je pravo vreme za Sarajevo?

Ukoliko biste voleli da izbegnete gužvu, onda nemojte čekati letnje mesece da se zaputite u ovaj grad. Sa druge strane, Sarajevo je tokom toplih meseci veoma živ grad i moguće je da će vas neki od događaja koji se tamo održavaju lako privući. Već u aprilu, Sarajlije će biti domaćini Međunarodnog festivala gitare i Festivala teatarske komedije. Baščaršijske noći se održavaju tokom čitavog meseca jula, a u avgustu se mnogi ljubitelji filma zapute na Sarajevo film festival.

Mi smo izdvojili samo nekoliko nezaobilaznih atrakcija u Sarajevu, ali ovaj grad nudi mnogo, mnogo više, a svaka poseta je priča za sebe. Ako uskoro uspete da ugrabite jedan slobodan i sunčan vikend, možda ćete baš u ovom mestu stvoriti neke autentične uspomene. Proverite red vožnje, bacite oko na vremensku prognozu, Sarajevo uopšte nije daleko.

 
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.