Top 4 stvari za novembarski odmor u Budimpešti

Ako odlučite da ovaj grad posetite početkom novembra, velika je mogućnost da ćete uhvatiti vedre i sunčane dane, ali ćete u tom slučaju zaobići božićne pijace koje se otvaraju sredinom istog meseca. Za sve vas koji u svoj planer putovanja uskoro ubacujete baš Budimpeštu, izdvajamo četiri preporuke za još bolji jesenji provod.

Bacite pogled sa vrha Bazilike sv. Stefana

Ako tražite najbolje mesto za pružanje pogleda na grad, prošetajte do Bazilike sv. Stefana. Vrh tornja ove bazilike je najviša tačka sa peštanske strane (96m), a vidikovac se nalazi na 65m n.v. i omogućava vam da uživate u pogledu od 360°.

Ulaz u crkvu je besplatan, ali se poseta vidikovcu naplaćuje. Ako vam nije teško da se popnete preko 365 stepenika, poseta tornju vas može koštati 400 (oko 150 dinara). Ako se odlučite za vožnju liftom to će vas koštati 600 mađarskih forinti (oko 220 dinara).

 

Bazilika Svetog Stefana u Budimpešti

Bazilika Sv. Stefana u Budimpešti

 

 

Opuštanje u termalnoj banji Sečenji

Mađarska je poznata po fenomenalno uređenim termalnim kupalištima, a banja Sečenji je jedno od najpopularnijih. Ovo je savršeno mesto za uživanje i odmor nakon celodnevnog obilaska Budimpešte.

U sklopu monumentalne palate, koji je prvi put izgrađena 1913. godine, nalazi se 18 bazena i 10 sauna. Nalazi se u prostranom Gradskom parku, a aktuelne cene ulaznica možete pogledati ovde.

 

Termalna banja Sečenji

Božićne pijace i pripreme za praznike

Sredinom novembra atmosfera u ovom gradu polako počinje da najavljuje predstojeće praznike. U Budimpešti se prva božićna pijaca otvara 10. novembra na Verešmarti trgu. Svrstava se u deset najlepših pijaca Evrope i otvorena je svakog jutra od 10 časova.

Osim ove, drugi najpopularniji božićni market mađarske prestonice se nalazi na Trgu sv. Stefana. Prošetajte se, bacite pogled na ukrašene štandove i proverite zašto su ove pijace svojevrsna atrakcija.

 

Bozicna pijaca u budimpesti, Christmas market

 

Za grejanje u hladnim danima: Palinka

Kao što kažu da u Srbiji ne smete propustiti da probate rakiju, tako ni Mađarsku ne smete napustiti a da ne nazdravite sa čašicom palinke.

Ovo piće ima žestok ukus i stranci ga često upoređuju sa brendijem. Palinka se, slično kao i rakija, pravi od voća, može se piti i pre i posle jela, a najčešće se služi kao aperitiv.

Ukoliko vas uhvati neki kišan i hladniji dan, a pod uslovom da vam žestok ukus ne smeta, uvek možete probati da se ugrejete uz čašicu nacionalnog pića u obližnjem baru.

 

Madjarska rakija palinka

Ne propustite da se zagrejete uz mađarsku Palinku

 

Budimpešta je tokom jeseni fenomenalna i bilo da se u ovom gradu zadesite samo u prolazu ili da joj posvetite ceo vikend, nećete se pokajati.

 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.