Ukinut Roming u Evropskoj Uniji!

Ukinut Roming u Evropskoj Uniji!
Da li se to nas tiče i šta treba da znamo?

Ukidanje rominga i bolje uslove telefoniranja unutar zemlja članica, Evropska unija je najavljivala još od 2013. godine. Konačno, ovaj plan je na radost svih "Evropljana" sproveden u delo 14.juna 2017.

Da li je roming zaista besplatan i u čemu je "caka"?

Korišćenje besplatnog rominga zapravo znači da svi oni koji imaju SIM karticu zemlje članice Evropske Unije mogu da troše korisnički paket isto onako kao što ga troše i kod kuće. Dakle, na raspolaganju su im svi minuti, poruke i internet, koji i inače plaćaju u okviru korisničkog paketa u svojoj zemlji. Fer ponuda, moramo priznati. Međutim, kada se saobraćaj iz ugovorenog paketa potroši, svi dodatni minuti, poruke i prenos podataka mogu biti naplaćeni po roming cenama! Isto tako, roming povlastice ne važe baš jednako za sve pozive unutar EU. Realizacija povlašćenih usluga zavisi od zemlje iz koje dolazi korisnik i zemlje koja se poziva. Tako na primer, ako jedan Britanac pozove iz Francuske bilo koji britanski broj – poziv će biti u okviru "besplatnog" rominga. Međutim, ukoliko taj isti Britanac poželi da iz Francuske pozove neki francuski hotel i rezerviše sobu, taj razgovor će ga koštati kao međunarodni poziv.

U kojim zemljama je roming besplatan?

Besplatan roming važi u svih 28 zemalja članica EU i u još tri zemlje članice Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA): Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj. Zemlje koje još uvek nisu uključene u ovaj program su Švajcarska i Monako. Neki provajderi omogućuju besplatan roaming i na području širem od EU, pa tako recimo korisnici Vodafone kartica mogu bez dodatnih troškova pozivati i  Tursku.

Šta je sa korisnicima iz Srbije?

Zvanično, za nas i ostale zemlje koje nisu članice Evropske Unije je rano da se radujemo ovim povlasticama. Još uvek nije predviđeno da oni koji nisu rezidenti EU kupe i iskoriste "evropsku" SIM karticu na putovanju po Evropskoj Uniji. Registrovanje korisnika pri kupovini SIM kartice nije svuda obavezno, ali  provajder uvek može zatražiti na uvid od korisnika potvrdu o državljanstvu, zaposlenju ili školovanju. Sa druge strane, naši ljudi koji žive, rade ili se školuju u inostranstvu već danas mogu komunicirati po povoljnijim uslovima.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.