Zakon ukratko: Evo ko zaista ima pravo da uđe u autobus preko reda, a ko može ostati bez karte!

Zakon ukratko: Evo ko zaista ima pravo da uđe u autobus preko reda, a ko može ostati bez karte!

Koliko puta vam se desilo da se ulazak u autobus pretvori u trku za slobodnim sedištima i da od prtljaga drugih putnika nemate gde da smestite sopstvene noge? Putnici često ne znaju kada su njihova prava povređena a kada ne. Zanimalo nas je ko zaista može da ima prednost pri ukrcavanju  i šta to nije dozvoljeno prevoziti javnim prevozom.

 

Ko stvarno ima prednost pri ulasku u vozilo

Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju predviđa da svi imamo jednaka prava na prevoz i da se vozne karte svim putnicima moraju izdavati po jednakim uslovima.
Postoje, međutim, posebne kategorije putnika koje imaju pravo da kartu kupe preko reda i da se prvi ukrcaju u autobus. U ovu grupu putnika spadaju:

·         trudnice

·         majke sa decom (uzrasta do 6 godina)

·         invalidi i

·         stara i iznemogla lica.

Putnici kojima može biti uskraćen prevoz

Iako smo prema zakonu svi jednaki i imamo jednaka prava, u određenim slučajevima prevoznik nije u obavezi da putniku izda kartu i može odbiti da ga primi u autobus.
Opšti uslovi prevoza u međumesnom drumskom prevozu putnika čak propisuju da prevoznik (ili drugi prodavac karata) NE MOŽE putniku izdati kartu ako je putnik:

·         bolestan od zarazne bolesti

·         u pijanom stanju ili

·         obučen tako da njegova odeća može isprljati ili oštetiti enterijer vozila.

Osim toga, osoblje vozila ima puno pravo da izbaci iz autobusa i sve one koji svojim ponašanjem maltretiraju druge putnike ili osoblje i time ugrožavaju bezbednost putnika tokom vožnje. U autobusima je već godinama zabranjeno i pušenje, pa bi oni koji se toga ne pridržavaju mogli u skladu sa zakonom ostati bez prevoza.

Šta je zabranjeno uneti u vozilo

Bez karte mogu ostati i putnici koji ne spadaju ni u jednu od gore spomenutih spornih kategorija, ukoliko u autobus unesu nešto nedozvoljeno. Evo šta je zakonom zabranjeno uneti u vozilo:

·         eksplozive i eksplozivna sredstva

·         opasne i lako zapaljive materije

·         posmrtne ostatke

·         sve predmete koji mogu povrediti druge putnike ako nisu propisno zaštićeni i

·         životinje.

Nakon ovako postavljenih odredbi, putovanje autobusom deluje kao lagani, uređeni proces, bez gužve, guranja i drugih neprijatnosti. Međutim, koliko se zakon zaista primenjuje u praksi, najbolje znaju putnici koji svakodnevno koriste autobuski prevoz.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.