Zanimljivosti o Cirihu

Sinonim švajcarskog savršenstva, ušuškan u Alpima, Cirih ima mnogo više da ponudi od ispolirane spoljašnjosti. Sastavili smo vam listu inspirativnih i zanimljivih stvari koje možda niste znali o Cirihu.

Autobuska karta za Cirih na www.polazak.rs

1. Cirih nije prestonica Švajcarske, iako mnogi to misle

Prestonica je Bern! Ali Cirih je najveći grad ove zemlje. Iako u njemu živi oko 400 000 ljudi, često je prepun turista, pa je mudro isplanirati putovanje unapred i rezervisati smeštaj.

2. U Švajcarskoj, Cirih se može napisati na 6 različitih načina:

  • Zurich – Francuski (i Engleski)
  • Zurigo – Italijanski
  • Turitg – Romanš
  • Zürich – Nemački
  • Zuerich – Nemački bez umlauta
  • Züri – Nadimak grada na Švajcarskom nemačkom

3. Albert Ajnštajn je bio student Univerziteta u Cirihu, gde je kasnije postao profesor.

Umetnici, naučnici, politički vizionari - Cirih je bio dom nekim od najvećih i najoriginalnijih umova poslednja dva veka. Možete ispratiti njihove korake, videti mnoge od kuća u kojima su živeli i radili, mesta gde su sahranjeni i sa malo mašte zamisliti kako je Cirih izgledao sa njihove tačke gledišta.

4. Prema Svetskom izveštaju o sreći Švajcarska je najsrećnije mesto na svetu…

...a Cirih je prepoznat kao grad sa najboljim kvalitetom života 7 godina uzastopno! Zašto?

  • Njihov javni prevoz je tačan, uredan i čist, pa se nikada ne brinu o putovanju.
  • Priroda im se nalazi na pragu.
  • Oni koji imaju švajcarski radni ugovor uživaju 4 do 5 nedelja plaćenog odmora godišnje.

5. Cirih ima 1200 česmi i fontana!

Neke od njih predstavljaju istorijke ličnosti i zanimljive kreacije. Takođe, u Švajcarskoj ima više pivara po glavi stanovnika nego igde u svetu!

Cirih fontana

6. U srednjem veku, žene su imale najviše političke moći u regionu.

Ali u Evropi, poslednje mesto koje je dalo ženama pravo glasa je Švajcarski kanton Appenzell Innerrhoden, 1991. Žene u Švajcarskoj su dobile pravo glasa na federalnom novu 1971, a na lokalnom nivou između 1959 i 1991. godine.

7. Cirih je domaćin najveće ulične tehno žurke u Evropi

Godinu za godinom, najraznobojnija haus i tehno parada na svetu fascinira hiljade hiljada ljubitelja plesa sa svakog kontinenta. Ulična Parada  je demonstracija ljubavi, mira, slobode, velikodušnosti i tolerancije. Svake godine parada ima važnu ulogu ne samo u stvaranju entuzijazma prema elektronskoj muzici i umetnosti, već podstiče važne impulse ohrabrenja za različitost u muzici i klub životu. Ako biste voleli da budete deo parade, organizujte putovanje još danas. Parada počinje 11.avgusta.

Cirih street party

8. Grad Cirih je ponosni vlasnik najvećeg crkvenog sata u Evropi

Ako želite da se besplatno upoznate sa Cirihom, prošetajte centrom Starog grada i pogledajte časovnik na crkvi Sv.Petra. Sa prečnikom od 8.64m, kazaljke ove građevine drže rekord za najveći crkveni sat - za sada.

sat na crkvi Sv Petra Cirih

9. Ciriško jezero se zaledilo dva puta u skorašnjoj istoriji

U poslednjem veku, Ciriško jezero se potpuno zaledilo dva puta, 1929.godine i u zimu 1962-1963. Ipak, Švajcarci su iskoristili to na pravi način i organizovali spontane zimske markete na ledu. Prava zimska čarolija. Još jedna šarmantna činjenica za vas: kada je temperatura u Ciriškom zoo vrtu niska, radnici vrta izvode carske pingvine u šetnju.

10. Grad Cirih ima više od 12 muzeja

...a neki od njih su poznati Kunsthaus Zürich, Swiss National Museum, Rietberg Museum, Museum of Design itd. Takođe imaju i muzej posvećen ničemu!

Takozvani No Show Museum i njegova misija da pokaže da tokom 20 veka, “ništa” postalo jednako posebna estetska kategorija kao i lepo, ružno i absurdno. Umetničko ispitivanje (ne) fenomena “ničega” je dovelo u pitanje tradicionalne prakse umetničke produkcije i dovelo do novih mogućnosti prostorne, vremenske i materijalne interpretacije.  



I došli smo do kraja liste. Ako su vas ove zanimljivosti zaintrigirale, požurite i rezervišite kartu sada. Sa Polaskom više ne morate da stojite u redu, autobuska karta za Švajcarsku je dostupna online! Srećan put!

www.polazak.rs

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.