Železnički red vožnje 2019/2020

  Dana 15.12.2019. na snagu stupaju novi redovi vožnje železničkog prevoza koji važe sve do 12.12.2020. U jeku velikog investicionog ciklusa obnove pruga obim putničkog saobraća je znatno smanjen. Nacionalni prevoznik Srbija Voz novim redom vožnje predviđa 351 polazak. Istražili smo koje to izmene donosi putnicima na srpskim prugama.

Sve polaske novog reda vožnje možete naći u pretraživaču www.polazak.rs

foto: Rade Rebić

Međunarodni saobraćaj

 

  Međunarodni železnički saobraćaj je tokom poslednjih godina usled redukcija izuzetno izgubio na značaju. Novim redom vožnje nisu predviđena poboljšanja.

- MAĐARSKA ostaje povezana samo povezana sa Srbijom samo jednim polaskom dnevno na relaciji Novi Sad - Budimpešta, za razliku od prethodnih godina kada su na relaciji Beograd - Budimpešta saobraćala 3 para vozova. Redukcija je u ovom slučaju opravdana, jer je pruga između Beograda i Novog Sada uklonjena zbog izgradnje brze pruge. Tokom marta 2020. godine se očekuje otpočinjanje radova i na delu pruge Novi Sad - Subotica, pa se može pretpostaviti da će voz za Budimpeštu saobraćati samo iz Subotice. Pre završetka radova koji su predviđeni za 2021. godinu ne očekuje se uvođenje novih polazaka.

- AUSTRIJA ostaje samo u južnom i jugozapadnom delu (Vilach, Innsbruck i manja usputna mesta) povezana sa Srbijom, dok je direktan voz Beograd - Beč ukinut zbog radova na pruzi između Beograda i Novog Sada.

- RUMUNIJA kao i prethodnih godina ostaje potpuno odsečena od Srbije, što znači da ni ove godine neće saobraćati pogranični vozovi Vršac - Temišvar, niti Kikinda - Žombolj. To ujedno znači da je jedini preostali vid javnog prevoza između Srbije i Rumunije avion.

- BUGARSKA ostaje loše povezana sa Srbijom. Voz Beograd - Sofija će saobraćati samo u periodu od 12.06.2020. do 20.09.2020. sa polaskom sa stanice Topčider, dok će tokom ostalog dela godine saobraćati pogranični voz Dimitrovgrad - Sofija. Uz planiran početak rekonstrukcije i elektrifikacije pruge Niš - Dimitrovgrad u letnjem periodu, ostaje upitno da li će voz Beograd - Sofija zaista saobraćati.

- MAKEDONIJA će i tokom 2020. godine ostati gotovo potpuno odsečena od Srbije po pitanju železničkog saobraćaja. Umesto 3 voza svakog dana koja su saobraćala do pre nekoliko godina, sada će Beograd i Skoplje biti povezani samo sezonskim vozom u periodu od 12.06.2020. do 19.09.2020. sa polaskom sa stanice Topčider. Spora i nepouzdana južna pruga je uticala je da autobuski prevoz dobije primat prevoza putnika na ovoj relaciji.

- CRNA GORA ostaje povezana dnevnim i noćnim vozom Beograd - Bar koji saobraćaju od stanice Topčider. Izuzetno dugo vreme putovanja usled izostanka rekonstrukcije dela pruge Valjevo - Vrbica čine ovaj vid prevoza sve manje popularnim. Jedini adut ostaju fenomenalni planinski pejzaži duž pruge.

BOSNA I HERCEGOVINA ni na koji način nije povezana sa Srbijom.

HRVATSKA I SLOVENIJA ostaju povezane sa Srbijom kao i u prošlom redu vožnje. Vozovi sa stanice Beograd Centar (Prokop) za Zagreb i Ljubljanu polaze u jutarnjim časovima tokom cele godine, dok noćni voz sa kušet vagonima saobraća u zimskom periodu od 16.12.2019. do 12.01.2020. i u letnjm periodu od 21.06.2020. do 14.09.2020. Jutarnji polazak ostvaruje vezu sa polaskom Zagreb - Cirih, a noćni voz ostvaruje vezu sa vozom Zagreb - Villach. Zbog rekonstrukcije pruge Beograd - Novi Sad, ovi vozovi imaju produženo vreme putovanja.
Pogranični vozovi Sombor - Erdut sa presedanjem za Osijek i Osijek - Bogojevo sa presedanjem za Sombor saobraćaju dva puta dnevno, u jutarnjem i popodnevnom terminu, radnim danima, sa izuzecima pojedinih praznika.

Sve polaske novog reda vožnje možete naći na www.polazak.rs

foto: Mladen Žarković

 

Unutrašnji saobraćaj

  Domaći saobraćaj je pretrpeo neznatne izmene. U trenutku kada su pruge Beograd - Novi Sad, Subotica - Senta, Beograd - Mala Krsna i Niš - Zaječar potpuno zatvorene za saobraćaj zbog rekonstrukcije i dogradnje, bilo je očekivano da na drugim pravcima polasci postanu učestaliji, ali je takva promena na većini relacija izostala. Ovo su najveće izmene u novom redu vožnje:

 

- DA LI POSTOJE VOZOVI ZA SREM? Baš kada se učinilo da su vozovi iz Beograda prema Sremu bili na istorijskom minimumu polazaka, usledila je dodatna redukcija zbog radova na pruzi. Beograd je ostao sa Šidom povezan sa samo 3 polaska od čega je jedan sezonski za Zagreb i Ljubljanu. Od Beograda do Sremske Mitrovice postoje 4 polaska dnevno od čega je jedan sezonski, a Ruma je povezana sa 5 polazaka dnevno od čega je jedan sezonski. Polazaka zapravo ima i više, ali ukoliko znate gde da ih sačekate. Sedam vozova dnevno saobraća između Batajnice i Šida, a jedan rani jutarnji i jedan večernji polazak postoje i iz Zemuna.
Sigurno je da će ovakva organizacija dodatno zbuniti i odvratiti putnike i dodatno opteretiti preopterećene polaske BG:voza za Batajnicu odakle je moguće presedanje. Poseban problem predstavlja ukidanje uvek dobro popunjenog voza Beograd - Šid u 15:32 časa koji je predstavljao svojevrsnu alternativu redukovanoj liniji BG:voza.

KASNI VEČERNjI VOZ ZA VALJEVO Jedinu veću promenu na barskoj pruzi u novom redu vožnje predstavlja uvođenje voza Beograd - Valjevo sa polaskom u 22:15 časova sa stanice Beograd Centar (Prokop). Smatramo da je ovo opravdan korak jer je interesovanje putnika za ovu liniju poraslo od završetka radova na delu barske pruge Beograd - Valjevo, čime je voz postao brži za oko 30 minuta od autobusa na istoj relaciji, pa sada putovanje do Valjeva traje jedan sat i 30 minuta.

- DIREKTNO VOZOM DO LESKOVCA Pozitivan pomak na potpuno zanemarenoj južnoj pruzi predstavlja uvođenje jednog para vozova između Leskovca i Beograda. Produženjem linije Niš - Beograd dobijen je polazazak iz Leskovca u 05:50 časova, sa povrtakom sa stanice Beograd Centar (Prokop) u 17:32 časa. Podsećamo da je Leskovac imao direktnu vezu sa Beogradom samo tokom letnje sezone kada je saobraćao voz Beograd - Skoplje - Solun.

Takođe je broj polazaka vozova između Niša i Leskovca povećan sa 6 na 9 dnevno.

DIREKTNO VOZOM DO ŠAPCA i LOZNICE Obećanje dato za prošlogodišnji red vožnje tek je sad ispunjeno. Polazak Zvornik - Ruma je produžen do Beograda. To ujedno znači da Loznica i Šabac i ostala mesta u Mačvi dobijaju direktnu železničku liniju do Beograda posle dosta godina.

DUPLO BRŽE DO SENTE, SPORIJE DO KIKINDE Iako rekonstrukcija pruge Subotica - Senta nije završena do stupanja na snagu novog reda vožnje, puštanje saobraća se očekuje ubrzo. To znači da se od Subotice do Sente voz više neće "klackati" 1 sat i 30 minuta, već će stizati za 43 minuta, dakle više nego duplo brže, takođe i dulo brže od autobusa. Istovremeno je zbog dotrajalosti pruge brzina na relaciji Senta - Kikinda smanjena, pa će voz putovati sat i po umesto sat i 10 minuta, dakle oko 20 minuta duže. Ipak i pred toga će se kompletna relacija Subotica - Senta - Kikinda prelaziti za 2 sata i 24 minuta, umesto za 3 sata i 10 minuta, što predstavlja odličan pomak.

VOZ BEOGRAD - ŠABAC - LOZNICA - MALI ZVORNIK je uveden! Polasci su do sada postojali samo iz Rume, a jedan polazak dnevno saobraća i iz Beograda. 

je dobila železničku konekciju sa Beogradom! Linija Ruma - Zvornik je produžena i sada saobraća na trasi Beograd - Zvornik jednom dnevno. Zbog dužine trase, čekanja u Rumi i radova na pruzi Beograd - Novi Sad, voz putuje oko sat vremena duže od autobusa, ali predstavlja pozitivan korak.

VOZ BEOGRAD - PANČEVO ostao je samo na nivou obećanja. Samo linija Beograd - Vršac spaja Beograd i Pančevo, što je nedovoljan broj polazaka spram realnih potreba.

Sve polaske novog reda vožnje možete naći na www.polazak.rs

foto: Mladen Žarković

 

BG:voz

- LINIJA OVČA - BATAJNICA U smeru Ovča - Batajnica umesto dosadašnjih 17, biće 19 polazaka. U jutarnjem i popodnevnom špicu (06:05 - 08:05h i 15:05 - 17:05h) polasci će saobraćati na 30 minuta. U smeru Batajnica - Ovča umesto dosadašnjih 16, biće 15 polazaka. U jutarnjem špicu (05:45 - 06:45) polasci saobraćaju na oko 30 minuta. Za oba smera su pomerena vremena polazaka.

- LINIJA OVČA - RESNIK U smeru Ovča - Resnik umesto dosadašnjih 16, biće 17 polazaka. U jutarnjem i popodnevnom špicu (06:50 - 07:50 i 15:50 - 16:50) polasci će saobraćati na 30 minuta. U smeru Resnik - Ovča umesto dosadašnjih 15, biće 20 polazaka. U jutarnjem i popodnevnom špicu (05:52 - 08:52 i 16:52 - 17:52) polasci će saobraćati na 30 minuta. Za oba smera su pomerena vremena polazaka.

- LINIJA BEOGRAD - MLADENOVAC Na liniji Beograd centar (Prokop) - Mladenovac broj polazaka ostaje isti, uz manje promene vremena polazaka. Novina je da voz više neće stajati u Vlaškom Polju i na stajalištu Ripanj tunel. Uvodi se novo stajalište Ripanj Kolonija.

- LINIJA BEOGRAD - LAZAREVAC Uvodi se linija za Lazarevac, u tri varijante:

1) Lazarevac - Ovča sa 2 polaska po smeru;

2) Lazarevac - Beograd centar (Prokop) 1 polazak po smeru;

3) Lazarevac - Resnik sa 6 polazaka po smeru (5 vikendom). Vremena polazaka i dolazaka vozova su prilagođena tako da u Resniku može da se preseda između linija Ovča - Resnik i linije Resnik - Lazarevac i obrnuto.

Sve polaske novog reda vožnje možete naći na www.polazak.rs

foto: Mladen Žarković

 

 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.