Red vožnje i online prodaja autobuskih karata

Planer Putovanja Polazak

Najveća baza podataka - red vožnje Srbije u unutrašnjem i međunarodnom autobuskom i železničkom prevozu.

Polazak je objedinjeni pretraživač svih prevoznika koji nudi red vožnje autobusa i železničkog prevoza unutrašnjeg i međunarodnog saobraćaja Srbije. Korisnicima je na raspolaganju i pretraga redova vožnji autobuskog prigradskog i lokalnog železničkog saobraćaja – BG:voza i Beovoza. Baza podataka se svakodnevno ažurira u saradnji sa autobuskim prevoznicima i nadležnim državnim institucijama.

Način rada pretraživača

Ne morate da razmišljate o tome koji polasci saobraćaju po letnjem redu vožnje, koji praznikom, a koji vikendom. Jednostavno, odaberite datum i okvirno vreme putovanja, Polazak će prikazati važeći red vožnje za taj dan za sve autobuske i železničke linije. Algoritam našeg sistema sve podatke sabira kako bi se za odabrani dan prikazali samo polasci koji tada zaista saobraćaju. Nema više potrebe za zivkanjem autobuskih stanica i slušanjem neljubaznih operatera, samo treba odrediti tačnu početnu i krajnju autobusku stanicu ili stajalište i istog trenutka su korisniku na raspolaganju svi polasci koji na datoj trasi saobraćaju u odabranom trenutku. Ukoliko pri pretrazi izaberete samo naziv naselja, rezultat će obuhvatiti sve stanice i stajališta u izabranom naselju.

Pretraga sa presedanjem

Ekipa oko sajta Polazak od početka svog rada ulaže dosta napora da ukoliko na traženoj trasi nema direktnih polazaka poveže postojeće linije različitih prevoznika i korisnicima na sajtu izlista mogućnosti presedanja. Pretraga sa presedanjem listira sve one polaske koji po kilometraži i vremenu putovanja mogu dovesti putnika na traženo odredište uz jedno presedanje na nekoj od usputnih stanica.
Ako na primer naš putnik putuje iz Beograda u Beočin, tj. između mesta koja nisu povezana direktnom linijom, vršenjem pretrage sa presedanjem pojavljuje se više opcija za prevoz sa autobuske stanice Beograd BAS u Beočin preko autobuske stanice Novi Sad MAS - autobuski prevoznik Lasta će obavljati prevoz do Međumesne autobuske stanice Novi Sad, gde putnik ima 8 minuta do presedanja na autobus prevoznika JGSP Novi Sad koji će ga odvesti do Beočina.
Zbog različitih prevoznika, informacija u ovakvom formatu nikad nije bila dostupna pre lansiranja sajta Polazak. Vršenje pretrage sa presedanjem i dalje izdvaja Polazak od konkurencije. Ni dan danas autobuski prevoznici, ni autobuske stanice ne daju informacije o vezama sa presedanjem, zato smo posebno ponosni na funkciju našeg pretraživača koja omogućava ove do sada nevidljive konekcije.

Multimodalni planer putovanja

Osim prevoza sa presedanjem Polazak ima još jednu karakteristiku koja ga čini posebnim. Nakon dugogodišnjeg rada naše ekipe na kompletiranju baza podataka redova vožnji Srbije, uspeli smo da pored autobuskog prevoza, u pretraživač uvrstimo i red vožnje železnice. Zahvaljujući ovom poduhvatu proširili smo mogućnost putovanja na onim relacijama gde postoji železnički prevoz.
Na primeru relacije red vožnje Beograd - Novi Sad vidimo i ponudu železničkog prevoznika Srbijavoz među autobuskim prevoznicima Lasta i Severtrans. Pri listiranju redova vožnje, paralelno je prikazan voz koji kreće sa železničke stanice Beograd Centar (Prokop) i koji stiže na železničku stanicu u Novom Sadu, kao i autobusi koji polaze sa stanice Beograd BAS i koji saobraćaju do Novosadske autobuske stanice. Na ovaj način smo kompletno zaokružili potrebe današnjeg putnika za informacijama o javnom prevozu. Konačno su lako dostupne sve alternative za javni prevoz na traženoj trasi, pa je na putniku da odluči da li želi da putuje autoputem, starim putem, manjim ili većim prevoznikom, autobusom ili vozom.

Polazak takođe obuhvata lokalni i prigradski red vožnje više od 80 opština Srbije. Povezivanjem mreže lokalnih prigradskih linija sa međumesnim i međunarodnim polascima porušili smo barijere za planiranje putovanja čak i iz onih malih sredina odakle nema direktnog prevoza do drugih velikih gradova. Najboli primeri su Sopot - Beograd ili Barajevo - Beograd. Mada unošenjem lokalnih linija, uz presedanje putnik lako može da nađe informacije na primer o redu vožnje Beograd - Mokra Gora, Novi Sad - Divčibare i proširenoj ponudi za Kopaonik iz Beograda i Novog sada, kao i za mnoge druge destinacije što ne bi bilo moguće bez informacija o lokalnim prigradskim linijama koje omogućavaju presedanja.

Cena autobuskih i voznih karata

Polazak je na početku služio isključivo kao platforma za pretragu redova vožnji bez prikaza cene. Uspostavljanjem saradnje sa autobuskim prevoznicima radimo na proširivanju ponude autobuskih karata koje su dostupne preko našeg rezervacionog sistema. Dugoročni cilj je lansiranje prodaje i u unutrašnjem prevozu. U međuvremenu smo učinili dostupnim cene voznih karata Srbijavoza. Cena se nalazi pored naziva prevoznika, i predstavlja potpunu cenu za označenu relaciju za drugi razred. Detaljni prikaz tarifne tabele za prvu klasu i sve popuste je takođe dostupan prelaskom preko ikonice info.
Slušamo i čitamo kritike naših korisnika koji bi voleli da vide cenu za svaki polazak, međutim ne zavisi sve od nas. Nisu svi prevoznici zainteresovani za transparentni prikaz cene. Osim toga svaki prevoznik ima svoju metodologiju za izradu cenovnika što nije uvek lako uvrstiti u sistem. Trudimo se da izađemo u susret i ovim zahtevima. Korak po korak se približavamo našem cilju da za svaki polazak nudimo opciju kupovine karte.

Online kupovina autobuskih karata

Polazak je razvio sopstveni sistem za rezervaciju autobuskih karata i sigurnosno generisanje autobuskih karata. Sistem omogućava rezervaciju i online kupovinu autobuskih karata koja se šalje u elektronskom formatu na korisnikovu e-mail adresu. Autobusku kartu nije neophodno odštampati ukoliko putnik raspolaže mobilnim uređajem čija rezolucija dozvoljava učitivanje QR koda, koji je sastavni deo svake autobuske karte.
Online kupovina autobuskih karata je za sada dostupna samo u međunarodnom prevozu za relacije između Srbije i Austrije, Mađarske, Italije, Makedonije, Crne Gore, Francuske, Nemačke i Švajcarske. Broj relacija se stalno povećava kao i broj korisnika koji žele da izbegnu stajanje u redu i odlazak do turističke agencije ili stanice samo radi kupovine autobuske karte. Online kupovinom naš korisnik pre svega štedi vreme, dok su cene i uslovi kupovine identični sa cenovnikom i uslovima prevoznika.

Mobilna verzija i Anroid aplikacija Polazak

Sadržaj i pretraživač su prilagođeni mobilnoj verziji u skladu sa današnjim očekivanjima putnika. Po našoj statistici sve više korisnika pristupa našem sadržaju preko mobilnih uređaja nego preko desktop računara. Zato je naša aplikacija besplatna i dostupna je u Play Store.

Cene karata za preporučene destinacije

Online kupovina karata je moguća plaćanjem bankarskom karticom ili uplatnicom. Autobuske karte su dostupne za međunarodne linije autobuskih prevoznika: Fudeks, CH-Komerc, Jadran Line i Srbijatransport.
Ukoliko želite da se upoznate sa kompletnom ponudom autobuskih karata proverite naše ostale destinacije ili jednostavno koristite naš planer putovanja!
Više destinacija