Stanica

Stanice

Stanice sa kojih otpočinjemo, ili na njima završavamo putovanja ključne su za planiranje putovanja, a važno je znati njihov tačan naziv, lokaciju i da li baš nju koristi željena autobuska ili železnička linija. U suprotnom, možete čekati na pogrešnom mestu i propustiti svoj autobus ili voz.

Međutim, postoji više vrsta tih tačaka koje jednom rečju zovemo stanice: autobusko stajalište (mesto na putu ili ulici gde autobus staje, obično bez mogućnosti kupovine karata), autobuska stanica (veći objekat sa zgradom, peronima, toaletima, restoranima...), železničko stajalište (peron na kojem se zaustavljaju vozovi, obično bez zgrade i mogućnosti za kupovinu karata), železnička stanica (mesto na kojem staju vozovi, otpočinju i završavaju putovanja, obično sa više koloseka, staničnom zgradom, otpavnicima, šalterima za prodaju karata i informacije...).

Na ovoj stranici želimo da približimo putnicima informacije o autobuskim stanicama i stajalištima u prigradskom, međugradskom prevozu kao i za one stanice gde se u međunarodnom prevozu vrši prijem putnika.

U većim gradovima ima više stanica ili za isto stajalište postoji više lokacija (sa obe strane ulice, raskrsnice, ili su pak dve ili više stanica naninaze u jednom redu...), postoje i gradovi sa više autobuskih stanica i ima primera gde autobuska stanica nosi identični naziv sa železničkom stanicom. Lokacija, usluge stanice i pristup stanicama javnim prevozom ili sopstvenim kolima je informacija od ključnog značaja svakom putniku. Za svaku stanicu nudimo osnovnu informaciju o tačnoj adresi, broju telefona, radu blagajne i ostalim uslugama koja stanica pruža svojim putnicima. Osim ovih podataka nastojimo da dajemo informaciju o javnom prevozu i pristupu autobuskoj stanici. Ukoliko raspolažemo informacijom u opisu stanice dodate su i informacije o minimalnom vremenu za prelazak na drugu stanicu. Na primer u Beogradu tri ključne stanice se nalaze blizu jeda druge. Na primer ako stižemo vozom na Glavnu železničku stanicu ali putujemo dalje sa autobuske stanice BAS ili autobuske stanice Lasta, informacija o vremenu transfera može da bude presudna da bi odgovarajuće planirali naše putovanje i presedanje.

Osim stanice u Srbiji, cilj nam je da pružimo tačnu informaciju o svim stanicama u inostranstvu gde autobuski prevoznici primaju putnike. Po Evropi često nema zvaničnih autobuskih stanica, nego kao stajalište služe benzinske pumpe ili parkinzi. Smatramo da lokalizacijom ovih objekata i objavljivanjem osnovnih informacija, služimo našim korisnicima, kao što to činimo sa objavljivanjem redova vožnji.

S obzirom na količinu autobuskih stanica i stajališta, na ovoj bazi podataka radićemo kontinuirano, korak po korak proširivši broj autobuskih stanica. U ovom poduhvatu računamo i na pomoć naših korisnika čije su informacije sa terena dobrodošle radi što boljeg i korektnijeg informisanja budućih putnika.