Iz putničke perspektive: Đerdap, na lepom plavom Dunavu

Sa zadovoljstvom vam donosimo još jedan tekst iz naše serije ’’Iz putničke perspektive’’. Bojana Jovanović nam piše o tome šta ne smete propustiti u Srbiji i okolini Đerdapske klisure. Ako bi i vama prijao jedan izlet, rezervišite autobusku kartu i upoznajte se sa nekim od najvrednijih arheoloških nalazišta, najinteresantnijih istorijskih atrakcija i divnom prirodom Srbije.

 

Đerdap, na lepom plavom Dunavu

Kasno proleće i topli dani su pravo vreme za istraživanje i upoznavanje sa prelepom Srbijom. Jedna od najlepših trasa za obilazak znamenitosti jeste upravo trasa koja vodi pored prelepog plavog Dunava, kroz nacionalni park Đerdap, nekadašnjom rimskom imperijalnom trasom. Preporučujem da za ovu turu odvojite bar dva dana, tj. bar jedan vikend, i da planirate da negde prenoćite. Ovde možete potražiti smeštaj.

Ukoliko na jedan ovakav izlet krećete iz Beograda, glavnog grada Srbije, nekako će vam se na ovom rimskom putu samo nametnuti jedno zaista fascinantno arheološko nalazište „Viminacium“. Reč je o nekadašnjem rimskom gradu i vojnom logoru, koji je danas iskopan samo nekoliko procenata. Nekada je bio ogroman, jedan od najvećih, i imao je brojne objekte. Ono što je do danas iskopano i uređeno za posete je nekadašnja rimska nekropola (u koju možete ući i videti fantastične freske kojima su grobnice oslikane, uključujući i Hristov monogram), parno kupatilo (antički spa centar), rekonstrukciju nekadašnjeg rimskog teatra u kome su se borili gladijatori međusobno i sa životinjama, rekonstrukciju jedne rimske vile u kojoj se danas nalazi istraživački centar i muzej, a postavku ovog kompleksa čini i mamut park, za koji kažu da je najveći u Evropi i sadrži jedan od najvećih kompletno očuvanih skeleta mamuta u svetu. Na ulazu, u suvenirnici, plaće se jedinstvena ulaznica koja obuhvata sve atrakcije u kompleksu, a ture se realizuju isključivo sa vodičem, na svakih sat vremena.

Viminacium Srbija

Put dalje vodi ka jednoj od nekoliko tvrđava na Dunavu, Ramskoj tvrđavi, koju su izgradili Turci u XV veku, a upravo je oni trenutno i obnavljaju. Iz tog razloga je trenutno zatvorena i ne može se kompletno obići, već joj se možemo diviti samo spolja. Inače, smatra se jednom od najstarijih odbrambenih tvrđava u Srbiji.

Đerdap

Na putu ka Golupcu, možete svratiti i obići jedan od srpskih manastira za koji se veruje da čini čuda. To je manastir Tuman, koji se nalazi desetak kilometara udaljen od magistralnog puta uz Dunav. Prvo što će vas fascinirati je koliki prostor obuhvata manastirski posed. Pored crkve, poseduje i gostionicu u kojoj se ručak ne naplaćuje, već možete ručati uz ostavljanje priloga, kao i ZOO vrt sa nekim životinjama koje i nisu tako tipične za ovo podneblje. Ako uđete u manastirsku crkvu, videćete mnoštvo vernika koji se mole nad moštima Svetog Zosima, za koga kažu da čini čuda i ljude oslobađa od bolesti i drugih nedaća. I zaista, videćete da su manastirska crkva i dvorište prepuni raznih darova koje vernici donose svecu kao znak zahvalnosti.

Na mestu gde je Dunav širok kao more, smestila se prelepa Golubačka tvrđava iz XIV veka, nakon obnove, zaista kraljica Dunava, koja ponosno nadgleda ulazak u Đerdapsku klisuru. Iz daljine, deluje kao da se u njoj upravo krije Trnova Ružica, lik iz poznate dečije bajke. Nakon nekoliko godina, Golubačka tvrđava je obnovljena i uređen je centar za posetioce. Čitav kompleks oko tvrđave je sređen, uređene su staze, cvetne površine i prelep kej sa koga možete posmatrati ovu lepoticu. Ulaznice se za sada ne naplaćuju. Plaća se parking kod centra za posetioce. U najavi su organizovane ture obilaska jednog dela tvrđave, uz naplatu. U Golupcu možete ručati u restoranu „Zlatna ribica“, na samoj obali Dunava. Imaju odlične riblje specijalitete, što je i logično s obzirom na lokaciju na kojoj se nalaze.

Đerdapska klisura

Nakon Golupca se možete uputiti ka Donjem Milanovcu. Ovo je lep i mali gradić na Dunavu, koji zovu i „Grad 1000 ruža“, kojih je zaista grad prepun. U restoranu „Poreč“ u Donjem Milanovcu, možete probati odličan donjomilanovački sir na žaru, koji kažu da ne možete probati u ostalim krajevima Srbije. U blizini Donjeg Milanovca se nalazi jedan eko-etno kompleks u koji svraćaju gotovo svi turisti u ovom kraju. Reč je o „Kapetan Mišinom bregu“, prelepom imanju, sa fascinantnim pogledom na Đerdap i galerijom skulptura rađenih od drveta i kamena na otvorenom. Ovde je pravo mesto na kome možete dočekati zalazak sunca, dok ispijate piće na baš tom bregu, na kome su postavljene klupe i mesta za odmor i uživanje. Piće je simbolične cene, a ukoliko želite da ručate, to morate da najavite nekoliko dana unapred.

Donji Milanovac

Sledeći dan je bio namenjem za obilazak nešto šire okoline, pa tako, preko Rudne Glave odlazimo do Rajkove pećine. Uz put se može videti bigrena akumulacija Beli izvorac (zahteva pešačenje od oko 2,5 km od glavnog puta) i Valja Prerast, prirodna atrakcija – kameni most visok oko 45 m (do njega se dolazi nakon pešačenja od oko 1 km od glavnog puta). Što se tiče obilaska Rajkove pećine, ture se organizuju svakog dana u 11h, 13h i 15 h i poželjno je najaviti se vodiču unapred. Pećina je zaista fascinantna, možda i najlepša koja se može videti u Srbiji, sa prelepim dvoranama i kompletno uređenom kružnom stazom za obilazak. Kroz pećinu protiče reka, a posebno je poznata po belim pećinskim ukrasima od kristalnog kalcita. Legenda vezana za ovu pećinu kaže da je u njoj gazda Rajko sakrio svoje blago, pa tako i danas turisti tragaju za Rajkovim simbolom, koji će im ukazati da se baš tu nalazi njegovo zakopano blago. Šetnja kružnom stazom po pećini traje oko sat vremena, ulaznice se kupuju pred početak ture na blagajni, a obavezno se toplo obucite jer je temperatura u pećini konstantno oko 8 stepeni.

Rajkova pećina

Posle malog „izleta“ sa teritorije Đerdapske klisure do Majdanpeka, opet joj se vraćamo i obilazimo Lepenski Vir, zaista fascinantno i moderno uređeno arheološko nalazište, na samoj obali Dunava. Do kompleksa se dolazi nakon oko 300 m pešačenja. Sam kompleks obuhvata nekoliko celina. Najpre ćete pogledati film i čuti priču o iskopavanjima i o tome ko je, kada i na koji način otkrio da je na ovom prostoru postojala civilizacija još u doba praistorije (doba mezolita i neolita), zatim možete pogledati predmete koji su pronađeni na ovim prostorima (među njima su najpoznatije ribolike skulpture „Praroditeljka“ i „Rodonačelnik“, simboli i asocijacije na Lepenski Vir), videti kako je izgledalo „domaćinstvo“ iz doba praistorije, ali i prošetati prostorom na kome se arheolozi pronašli ovoliko staru i vrednu kulturu. Fascinira sama činjenica da se nalazite na prostoru jedne od najvažnijih i najsloženijih kultura koje su postojale u doba praistorije.  

Lepenski Vir

Sve što možete videti na ovoj trasi je zaista prelepo i vredno posete. Srbija je prelepa i istorijski bogata zemlja, koju treba i dalje istraživati. Do sledećeg puta!

 

 

Autor teksta i fotografija: Bojana Jovanović

Instagram profil: boyanayow  

 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.