Novo gašenje železničkog prevoza za Rumuniju, Bugarsku i na Kosovu

Železničko preduzeće SrbijaVoz obavestilo je putnike da dolazi do izmena u međunarodnom železničkom saobraćaju na inicijativu bugarske i rumunske železnice. Ta izmena se ogleda zapravo u ukidanju svih vozova Vršac - Temišvar i voza Dimitrovgrad – Sofija. Sličan trend se nastavlja i u drugim krajevima, pa vesti o gašenju pruga stižu i iz Kosovske Železnice.

gasenje zeleznickih pruga

Srbija i Rumunija bez ijedne linije javnog prevoza

Pogranični vozovi Vršac – Temišvar su predstavljali alternativu kada je najpre ukinut međunarodni voz Beograd – Bukurešt. Novosti iz sveta Železnica Srbije i Rumunije zapravo znače da ukidanjem ovih vozova ne postoji više ni jedan vid javnog prevoza između Srbije i Rumunije, a za Bugarsku će nastaviti da ide samo sezonski voz iz Beograda za Sofiju. U Banatu, kojim je nekada prolazio i Orient Express i gde je izgrađena najstarija pruga u Srbiji (Jasenovo - Bela Crkva) jedva se ponegde još može čuti zvuk voza. Osim voza Beograd – Vršac, preostalo je još par polazaka na relacijama Beograd - Zrenjanin i Zrenjanin – Kikinda i svega po jedan polazak između Kikinde i Subotice.

 

Gašenje pruga i na Kosovu

Novost je i da Kosovska Železnica od 3.avgusta gasi sve železičke pruge na Kosovu, a ostaje aktivna samo linija Priština – Skoplje - Priština sa jednim polaskom dnevno. Železnički pravac Kraljevo - Kosovska Mitrovica, koji je pod ingerencijom Železnica Srbije nastavlja da funkcioniše.

 

Pogranična područja najviše na gubitku

Ovakav nastavak trenda ukidanja železničkih linija i ne može biti veliko iznenađenje kada se uzme u obzir popularnost železničkog prevoza kod nas. Nažalost, ulaganja u promociju železničkog prevoza već duže vreme nisu na zavidnom nivou, pa se tako, na primer, međunarodni voz Dimitrovgrad - Sofija čak nije ni mogao pronaći na sajtu Srbijavoza.

Iako je gašenje svih ovih pruga posledica slabe isplativosti i poteškoća u održavanju, putnički železnički saobraćaj ne možemo da posmatramo isključivo kroz finansije. Gašenjem železničkih linija su znatno ugroženi socijalni aspekti, a naročito u slabije razvijenjim pograničnim područjima, koja ovakvim potezima ostaju gotovo odsečena od sveta.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.