Obaveštenje o ponovnom uspostavljanju linija gradskog i međugradskog železničkog i autobuskog saobraćaja

Od ponedeljka (04.05.2020.) postepeno će se uspostavljati međugradske linije autobuskog i železničkog javnog prevoza, sa znatno redukovanim redom vožnje.
Kako je najavila potprеdsеdnica Vladе Srbijе i ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, prof. dr Zorana Mihajlović, 4. maja, otvara mеđugradski autobuski i žеlеznički putnički saobraćaj.
Red vožnje redukovanog železničkog saobraćaja možete potražiti u našem pretraživaču.
Takođe, dostupni su i redovi vožnje pojedinih autobuskih prevoznika, a podaci će biti sukcesivno objavljivani kako prevoznici budu donosili odluke o redovima vožnje i linijama koje će saobraćati. 
Železnički saobraćaj počinje da funkcioniše sa oko 30% ukupnog broja vozova, dok se očekuje da će autobuski saobraćaj krenuti još manjim kapacitetom
To, naravno, neće značiti i cirkulaciju proporcionalog broja putnika jer će postojati obavezne mere predostrožnosti koje se odnose na udaljenost između putnika. Kako je navedeno, postojaće tačno odvojen prostor između vozača i putnika. Gledaće se i prostor u autobusu i vozu jer je suština da i dalje nema bliskog kontakta među građanima. Putnici  su u obavezi da prilikom ulaska u vozilo imaju zaštitnu masku i rukavice.
Takođe od ponedeljka, počinje postepeno da funkcioniše javni gradski prevoz u pojedinim gradovima.
U Novom Sadu putnicima će biti na raspolaganju redovan linijski prevoz na celokupnoj mreži linija u gradskom, prigradskom i međumesnom prevozu. Prevoz putnika će biti realizovan po važećem redu vožnje za subotu i to u periodima od 5.00 do 8.59 časova, potom od 13 do 16.59 i od 21 do 22.59 časova. Opredeljenje za početak je popunjenost do 50 odsto. Do 40 putnika u autobusu dovoljno je da može da se drži distanca. Biće obeležena sedišta na kojima je dozvoljeno da se sedi i sedeće se unakrsno, a tamo gde je je jedan red sedišta putnici će sedeti jedan iza drugog.
U skladu sa merama koje je donela Vlada Republike Srbije od 4. maja počinje sa radom gradski prevoz na teritoriji grada Kragujevca.
Od 4. maja počinje da saobraća i javni gradski prevoz u Subotici, po redukovanom subotnjem redu vožnje.
Putnicima u Beogradu, javni gradski prevoz postaje dostupan od 8. maja ali ne za sve kategorije stanovništva. Kako je najavio predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, cilj je da se smanji opterećenje, odnosno gužve u vozilima. S obzirom na to da počinje da radi veći deo privrede i povećava se broj ljudi koji su radno angažovani, tako će se povećavati kapacitet gradskog prevoza.
Prema njegovim rečima, početna ideja je da oni koji su radno angažovani mogu da koriste javni prevoz, a da će u drugoj fazi, kada se otvore fakulteti, prevoz moći da koriste studenti, potom i učenici i osobe starije od 65 godina.
U Nišu gradski prevoz takođe počinje da funkcioniše 8. maja, takođe, za početak, samo za zaposlene. Kondukteri koji će, pored prodaje karata, voditi računa o broju i razmaku putnika, a na stajalištima dezinfikovati rukohvate.
 
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.