Prevoz bicikala u vozovima

Prevoz bicikala u vozovima?
Evo u koje garniture možete uneti svog dvotočkaša

 

Prevoz bicikala u vozovima je tema koja svake godine na proleće postane interesantnija nego inače. Ako vam vožnja biciklom nedostaje kada otputujete i kada treba da se oslonite na lokalni javni prevoz, gužve ili retke polaske, možda nije loša ideja da proverite u redu vožnje na koje sve relacije možete poneti svoje prevozno sredstvo!

Ono poznato pravilo da bicikl možete uneti u bilo koji voz ako ga rasklopite i zapakujete kao ručni prtljag često nije najzgodnije rešenje, jer nam bicikl najčešće treba sklopljen i spreman za vožnju.  U našem redu vožnje ćete vozove koji prihvataju prevoz takvih bicikala prepoznti jer su označeni posebnim piktogramom:

U kojim vozovima su bicikli dobrodošli?

Dva tipa voznih garnitura Srbijavoza su adaptirane za prihvat bicikala na relacijama unutar Srbije:

1.      Elektromotorni (EMV 413/417- „Stadler Flirt“)

2.      Dizel motorni (DMV 711)

Doplatna karta za prevoz bicikala vozom bez obzira na relaciju je 100 dinara.

U oba slučaja se bicikli unose na vrata na kojima se nalazi oznaka za bicikle. Naravno, opšta je preporuka da bicikl bude čist, kako bi se izbegla dodatna nepotrebna rasprava sa kondukterima ili ostalim putnicima.

U Štadlerovom EMV ne postoje držači za koje bi se bicikli fiksirali, već se ostavljaju kod preklopnih sedišta, odmah pored ulaza i toaleta. S obzirom na to da bicikli nisu fiksirani, od vlasnika se očekuje da bude u blizini i da pripazi ukoliko bi došlo do pomeranja njegovog dvotočkaša. Takođe, taj isti prostor je u ovoj garnituri predviđen i za invalidska kolica, tako da ne postoji tačan broj bicikala koje je moguće prevesti na jednoj vožnji, već se taj broj utvrđuje na licu mesta, u odnosu na broj biciklista, broj lica sa posebnim potrebama i broj dece u kolicima koji se pojavi na polasku. U idealnoj situaciji, voz može da primi 3 bicikla, ali ukoliko naiđete na gužvu na ovakvim polascima, postoji mogućnost da sa biciklom ne uđete u voz uopšte. Složićemo se, malo bolje organizacije u ovim slučajevima ne bi bilo na odmet.

Prevoz bicikala u DMV 711 je nešto jednostavniji, jer postoje tačno određena 2 mesta za bicikle, koja se ostavljaju pored preklopnih sedišta, a prostor za invalidska kolica je takođe posebno predviđen. U ovom slučaju ste u obavezi da vaš bicikl fiksirate za držače.

Budite slobodni da istražite naš red vožnje i da proverite na kojim relacijama se možete upustiti u biciklističku avanturu. Na primer, iz Beograda i Novog Sada se zajedno sa biciklom možete prevesti do Subotice i ceo grad obići na dva točka. Osim što je teren odličan za vožnju, na samo desetak kilometara vožnje vas čeka Palićko jezero!

 

Kakva su vaša iskustva sa prevozom bicikala u vozovima? Javite nam se sa biciklističkim pričama i fotkama :)

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.