Prvi autobus u svetu - ko i zašto?

Prvi motorizovan autobus pojavio se pre više od 120 godina u Nemačkoj.

Prvi autobus konstruisan je 1895. godine, a njegov proizvođač bio je Karl Benc. Kako je Benc uopšte došao na ovu ideju? Proizvodnja prvog autobusa usko je vezana sa početkom proizvodnje automobila. U vreme kada je prodaja Bencovih automobila bila mala i ispod njegovih očekivanja, Karl je počeo da traga za rešenjem koje će privući pažnju šire publike. Želeo je da ponudi mogućnost za masovniji prevoz, koja će biti adekvatnija od privatnih vozila. Nastavljajući sa primenom tada najmodernije tehnologije, izumeo je novo motorno vozilo: autobus. Prvi motorizovan autobus je pušten u saobraćaj 18.marta 1895.godine u Nemačkoj, u regiji Severna Rajna-Vestfalija. Nimalo nalik na današnja vozila ove vrste, Bencov autobus je po izgledu podsećao na kočiju. Zadnji točkovi su pokretani na lančani pogon, a kapacitet je bio veliki u to vreme: osam osoba, uključujući vozača!
prvi_autobus_red_voznje_polazak
Prvi autobus i lanci na zadnjim točkovima, izvor: Mercedes-Benz
Prva autobuska linija o kojoj postoje pisani podaci održavana je 1898.godine. Dva Dajmlerova autobusa saobraćala su između gradova Kincelsau i Mergentajm u Nemačkoj. Ruta je bila duga 30 kilometara, a broj mesta u autobusu je povećan na deset! Maksimalna brzina kojom je ovih deset putnika moglo da juri drumom bila je čak 20 km/h.
Glavni nedostatak kod prvih verzija autobusa, koju je tehnologija daljim razvojem nastojala da prevaziđe, bili su dotadašnji motori sa jednim i dva cilindra. 
Pošto je konačno konstruisan motor sa četiri cilindra, 1900. godine je omogućen pravi proboj novih vozila na tržište. Tako je prvi Dajmlerov autobus stigao u London 1899.godine, a 1905.godine je Bavarska Pošta uvela prvi motorizovan poštanski servis, koji je osim pisama prevozio i putnike. Do 1913.godine, Pošta Bavarske je već imala 101 liniju na kojoj je saobraćalo 226 autobusa.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.