Vršac - planine u sred ravnice i vino čiji se ukus pamti

Tek kada dobro upoznamo svoju zemlju i sve njene lepote, moći ćemo da uživamo i u predelima koje nam druge zemlje nude. Do tada, hajde da se na kratko upoznamo sa istorijom dragulja Banata i svim zanimljivostima koje nam on nudi.

Smešten u podnožju Vršačkih planina, a na jugoistoku Banata,  Vršac se nalazi u neposrednoj blizini Rumunske granice. Grad košave i raznovrsnih životinjskih vrsta koje se mogu sresti u prirodi , Vršac je i dom za više od dvadeset biljnih zajednica.

Kratka istorija Vršca

Pokazatelji naseljavanja predela na Vršačkom brdu ukazuju na period praistorije. U prvoj polovoni petnaestog veka, srpski narod je naselio mesto koje se tada zvalo Podvršac. Šesnaesti vek sa sobom donosi i Tursku vladavinu i Banatsku bunu. U osamnaestom veku grad postaje poznat po vinarstvu, i postaje sedište vinarstva Habzburške monarhije, a nakon Drugog svetskog rata Vršac dozivljava najveću demografsku promenu stanovništva.

Vršačke planine

Vršačke planine, ili popularnije Vršački Breg zbog raznovrsne vegetacije, bogatog biljnog I životinjskog sveta, zaštićene se kao Park prirode. Vršački Breg je glavno turističko izletište u neposrednoj blizini Vršca, a pružaju se u pravcu istok – zapad u dužini od 19 km, od čega se manji deo nalazi u Rumuniji.

Na prvom vrhu, nalazi se Crkvica – popularno izletište, kao i crkva Svetog Todora. Na drugom vrhu je Vršačka kula – simbol grada Vršca. Na prostoru koji se naziva Široko bilo, nalazi se istoimeno vikend naselje I planinarski kamp sa bungalovima, na svega 10ak kilometara od grada.

Vršačka kula

Tvrđava datira iz petnaestog veka, od tog vremena pa sve do danas kula ima vrlo bogatu istoriju- bilo je dosta razaranja i vojevanja, a nakon toga usledile su rekonstrukcije i obnove. Vršački zamak poznat je kao utvrđenje Đurađa Brankovića koje je nastalo kada je nastalo nakon pada grada Smedereva. Kako zidine ove kule kriju bogatu istoriju, Vršačka kula se od 1948.godine nalazi pod zaštitom države kao spomenik culture.

Vršački vinogradi

O posebnosti ukusa vina iz Vršca datiraju pisani tragovi još sa kraja petnaestog veka, da bi četiri veka kasnije, u 19.veku Vršačko vinogorje bilo smatrano za najveće vinogorje u Ugarskoj. Podneblje je vrlo povoljno za gajenje vinove loze, samo košava može ponekad da ugrozi zasade.

Bilo da ste ljubitelj vina ili da želite da beg od svakodnevnih obaveza potražite u jednom lepom i prijatnom gradiću naše zemlje čija je istorija više nego bogata- budite sigurni da je poseta Vršcu odličan izbor. Do Vršca možete stići autobuskim prevozom, a raspored autobuskih polazaka na liniji Beograd-Vršac i Novi Sad-Vršac možete pogledati na našem sajtu i kartu kupiti online.

Za sve dodatne informacije slobodno nas pozovite: 063/471-119

 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.