Da li je bolje putovati danju ili noću?

Bilo da na put krećete sopstvenim vozilom ili da koristite redovni javni prevoz, pred vama je izbor da li ćete na put krenuti danju ili noću. Do svake veće destinacije polaze i dnevni i noćni autobusi, a do crnogorskog primorja vam je na raspolaganju i dnevni ili noćni voz, iako na malo izmenjenoj trasi. Osim što treba da predvidite u koje vreme vam je najzgodnije da stignete na odredište, treba oceniti i da li vam više odgovara da putujete danju ili noću.

nocna voznja

Dnevno putovanje

Dnevno putovanje je uvek preporučljivije, što se tiče medicinskih stručnjaka. Bilo da vozite vi ili vas vozi profesionalni vozač, viljivost je danju mnogo veća, vozači su odmorniji i bolje koncentrisani na vožnju. Takođe, na ulicama je danju veči broj saobraćajne policije, pa je očekivano i da uslovi u saobraćaju budu bolje kontrolisani. Međutim, ono što može biti problem kod putovanja danju su velike vrućine. Tokom leta, kada su visoke temperature, neretko se dešavaju karovi na vozilima, pa u tim danima zna da zakaže i klima uređaj. Velika vrućina je najveći neprijatelj dnevnog putovanja.

Putovanje noću

Sa druge strane, putovanje noću je u prednosti što se tiče gužve na putevima. Većina ljudi putuje danju, pa je noću očekivano manje vozila u saobraćaju. Takođe, noću se uglavnom može očekivati manja gužva na graničnim prelazima i pumpama, kao i manje čekanja na naplatnim rampama. Statistike govore da je noću tri puta manje automobila na putevima, a čak devet puta manje kamiona.

Bilo da se na putovanje zaputite svojim automobilom ili javnim prevozom, opšta je preporuka da pijete dovoljno tečnosti po ovim letnjim danima i da iskoristite pauze da protegnete noge. Srećan put!


 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.